Зима

Зима
Пролет

23 юни 2019 г.

Иво Христов: ГЕРБ е партия-държава, която не зависи от субсидиите

„Европа трябва да бъде съхранена, защото при всичките й кусури, тя гарантира стабилността на континента.“
 
ГЕРБ не зависи от партийното финансиране. Това е партия-държава и разполага с целия обществен ресурс, разпределя бюджетния излишък, който е в размер над 2 млрд. лв., не е опряла до тези пари. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от това финансиране и за ГЕРБ е логично да го отреже.“

Това каза евродепутатът Иво Христов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той припомни най-лошата си прогноза от кампанията за европейските избори, която според него се сбъдва – да се окажат последните избори. 


„Наесен може би никой няма да пита хората за кой ще гласуват, защото ГЕРБ ще купи изборите и то съвсем законно. Това бе демонстрирано и в тази кампания. Борисов направи турне за овации и раздаваше пари из страната“, коментира Иво Христов.

Според него тези дни се случва нещо странно, в което няма бюджетна логика – правителството, което се хвали с огромен бюджетен излишък, заема нови 400 млн. лв. за изтребители. 


„Ще задлъжнят държавата, за да запазят бюджетния излишък за купуване на избори. С решението за субсидиите ще пострадат всички партии. Това ще бъде фатален удар върху българската партийна система“, категоричен е Христов.

"Мисля, че за БСП анализът на евроизборите е приключил." За Христов е под въпрос дали изборите са били честни поради парадоксите с преференциите в определени райони. При пълната апатия на българското общество нищо не би произтекло от оспорване на изборите, убеден е евродепутатът.

"Факт е, че с избора на президента Румен Радев БСП е присвоила повече увереност. Манипулативна теза на ГЕРБ е, че държавният глава има тесни връзки с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Румен Радев е достатъчно еманципиран", подчерта Иво Христов.

"Местните избори ще бъдат мач, който ще се свири от подкупни съдии. Изборът на Мая Манолова за кмет на София зависи от това каква ще е заявката и програмата, с която бива издигната от партията"
, предвижда той.

"Манолова се опитва да бъде навсякъде, където има обществено възмущение, но това не е достатъчно. Тя трябва волево да заяви какво смята да прави."


Припомняме думите на самата Манолова, която заяви, че колкото повече бива спрягана за столичен кмет, толкова повече започва да се отказва от кандидатурата.

„Европа трябва да бъде съхранена, защото при всичките й кусури, тя гарантира стабилността на континента“, още заяви евродепутатът. Според него ЕС вече е толкова сложен организъм, че трябва да съвмести няколко алгоритъма, за да конституира своите органи.

„Партиите трябва да се погодят, за да формират парламентарно мнозинство и да има Комисия. След това идват държавите, всяка от които претендира за определени ресори – едни са по-привлекателни, други – по-малко. Към това се наслагва и т.нар. джендър баланс – паритетът между жени и мъже в Комисията“, подчерта той. Като резултат от това той посочи абсурдни предложения, като това всяка страна да издигне по двама кандидати за еврокомисар – мъж и жена, за да може бъдещият председател на Комисията да подбере съответния брой мъже и жени.

„Намирам това за абсурдно. Това механично изравняване на половете в едно управляващо тяло означава, че компетентността отстъпва на второ място“, каза Христов. Той подчерта, че има кризи в отделни държави и назрели проблеми, които трябва да бъдат решени.

„Всички народи очакват нещо, а виждат политически пазарлък“, коментира евродепутатът. „В ЕП приоритетно ще инициирам образуването на група измежду бившите журналисти сред депутатите – има много такива, която да наблюдава демократичните процеси и тези, свързани със свободата на словото на медиите в различните страни. Това е проблем за цяла Европа, а в България той вече е драматичен“, заяви Христов.

Във връзка със закупуването на самолети, Иво Христов посочи Полша като добър пример как се прави политика. 


„Тя купува F-35 – залага на бъдещето, а не като нас – на миналото, и договаря падането на визите. България няма да получи нищо, но ще плати повече от предвиденото, ще получи самолети с орязани бойни способности, тъй като, за да се вместят в тази рамка, ще трябва да се лишат от технологични екстри. Във всяко отношение сме на минус“, подчерта Иво Христов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар