Зима

Зима
Пролет

18 юни 2019 г.

Трима адвокати нае БНТ Коко за да бранят БНТ от… Валя Ахчиева

Валя Ахчиева: Политиката на Каменаров в БНТ бе да разчиства неудобните за него!
 
Безпрецедентно днес в Софийски Районен съд, където се гледа делото „Валя Ахчиева срещу наложеното и наказание от шефа на БНТ Коко Каменаров“, лъсна поредното разхищение на данъкоплатски пари от страна на ръководството на така наречената „обществена телевизия“.

Трима адвокати от адвокатска кантора „Попов и съдружници“ е наел ексшефът на БНТ Коко Каменаров, в лицето на Константин Даскалов, Димитър Йончев и Евгения Кацарова, за да… бранят БНТ от… Валя Ахчиева.

За целта, поне официално, е вписан хонорара им по делото от 2160 лв., които ще платим, ние, данъкоплатците, за да платим масрафа на ръководството на БНТ, което не само цензурира Валя Ахчиева, ами и я наказа, защото имаше „неблагоразумието“ да прави журналистическо разследване, засягащо любимите капии на управляващата власт.

На днешното съдебно заседание се яви само един от тримата адвокати, наплатени от БНТ, и обели едно единствено изречение.

За сметка на това обаче, съдията подробно разпитва свидетел по делото, за да си обясни целия механизъм на това как се прави журналистическо разследване и какви са вътрешните правила в БНТ, което поне показа, че очевадно съдът иска всеобхватно да си изясни ситуацията, нищо, че делото минава като „трудово – правно“.

След съдебното заседание Валя Ахчиева заяви пред журналисти:

„Аз поисках от съда да отмени дисциплинарното ми наказание „предупреждение за уволнение“, наложено ми от бившия генерален директор на БНТ Костантин Каменаров. Това наказание е незаконно, тъй като не съм извършила нарушение, а съм изпълнила задължението си като разследващ журналист. Наказана съм заради това, че съм си позволила да се направи експертиза на бетон от един незаконен бетонов център. И една независима лаборатория да отговори на въпроса: има ли опасност за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон? Не съм направила разход за БНТ, защото лабораторията е поискала да направи експертизата за БНТ – безвъзмездно. Тъй като темата е от изключителен обществен интерес.

Но аз съм наказана за това, че ако разходът би бил направен, то аз съм щяла да нанеса големи щети на БНТ с тази експертиза. Тя би струвала 800 лв. без ДДС. Но разходът така и не е направен!

Толкова е нелепо и абсурдно наказанието ми, че веднага става ясно, че бившият генерален директор Каменаров си е измислил юридически аргументи, за да „обоснове“ едно свое субективно действие. А истината е, че неговата лична цел винаги е била – да свали предаването „Открито“ и моите разследвания от екран. Това беше политиката на Каменаров в БНТ – да разчиства неудобните за него!

Затова водя дело срещу БНТ – за да ми бъде наказанието като незаконно, а и така ще премахна формалната предпоставка, която би попречила на новото ръководство на БНТ да върне авторското ми предаване „Открито“ на екран.“


Безобразието на БНТ Коко, което свали и цензурира „Открито“ на Валя Ахчиева обслужи интересите на управляващата върхушка, на която Каменаров бе безропотен слуга.

Както вече е ясно Каменаров се прости с шефския стол, заради получената присъда, че е шофирал пиян. Предстои конкурс за генерален директор на БНТ на който ще стане ясно ще бъде ли произведен за шеф поредният слуга на Върхушката, подчинила медиите като куртизанки. За името му… се досещате всички.



Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар