Зима

Зима

9 юли 2019 г.

Бойко Борисов: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл!

"Аз съм най-добронамереният човек за Ивица Дачич."
 
Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

"Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл", каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи, предаде БНР.

Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава акъл. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

"Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него", каза българският премиер на Бърнабич.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

По-рано вчера Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, а днес има среща и със държавния глава на Северна Македония, Стево Пендаровски и с председателстващият Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Бойко Борисов разговаря с Ана Бърнабич

Няма коментари:

Публикуване на коментар