Зима

Зима
Пролет

11 юли 2019 г.

Защо не гласуваха българите на европейските избори?

Разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите
 
Българите направиха известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. 

Защо не гласуваха? „Галъп интернешънъл“ зададе открит въпрос на онези, които си признаха, че не са гласували. После отговорите бяха категоризирани.

Изследването е специално за Българската национална телевизия и #Европа и накара негласувалите да се опитат да назоват една, основна, конкретна причина. 28% се затрудниха да назоват. Явно става дума за тотална отчужденост от политическия процес.

Онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“, съобщава Banker.bg.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и др.

15% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите. 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни.

Сред по-възрастните хора изпъква здравословното състояние, сред най-младите пък – още по-сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина. Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

Ако трябва да се обобщи: негласувалите у нас не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати.

Каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка. Дори и част от отговорите тук да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар