Лято

Лято

22 юли 2019 г.

Елена Йончева: България е авторитарна държава и ни трябват съюзници, за успеем да преборим този авторитаризъм

"Българите не вярват на политическата система и на българската, и на европейската, защото ЕНП дълги години прикриваше престъпленията на управляващите у нас."
 
"Не съм се скрила след изборите. Битката за мен продължава, вече и на европейско ниво. 

България е авторитарна държава и ни трябват съюзници, за успеем да преборим този авторитаризъм. Причината да не сме още диктатура е членството ни в ЕС." - това каза по бтв евродепутатът от БСП Елена Йончева.

„Гласувах "против" Урсула фон дер Лайен. Тя не беше от водещите канидати за председател на ЕК и никой не беше започнат с нейната платформа. Тя направи много силно изказване в Европарламента, но с него се опита да се хареса на всички. Франс Тимерманс имаше реални шансове. За съжаление, сделката надделя. В групата ни в ЕП имаме прекрасни работни отношения и нямам проблеми със Сергей Станишев. В БСП сме демократично настроени и всеки има право да изкаже своето мнение. Можеше да се избегнат проблемите при съставянето на листата, но за това попитайте ръководството на партията. Бойко Борисов е подкрепил Сергей Станишев, защото всички други са го направили в Европейския съвет. Това не го прави държавник", смята Йончеа.

"Ние не спечелихме нищо от преговорите в Европейския съвет. Нашето правителство се луташе до последно. България не е в Шенген и Еврозоната заради корупцията, непрекъснатите скандали, проблемите с обществените поръчки. Последният скандал е с хакерската атака. CNN обяви вчера, че цяла една държава е хакната. Това е безпрецедентен случай", каза още Йончева.

„Скандалите при това правителство не спират. Има достатъчно доказателства в прокуратурата - за къщата в Барселона, за Ларгото, за „Ало, Банов
съм“ , за АПИ. Досега не сме получили никакви резултати, въпреки че сме подали изключително много доказателства, за които са работили много юристи“, заяви Йончева.

Тя коментира и подкрепата за Лаура Кьовеши за европейски прокурор, изразена от премиера Борисов.

Според нея думите на Борисов, че ще подкрепи Кьовеши за европейски прокурор са поредното лицемерие.

Йончева припомни, че конкурентът на Кьовеши най-вероятно ще се оттегли и реално румънката остава единствен кандидат.

Евродепутатката отговори и на въпрос за намалените партийни субсидии.

"Орязването на субсидиите е удар по демокрацията. Това е удар срещу опозицията и опит на ГЕРБ да се задържи на власт. ГЕРБ контролира всичко, включително и бизнеса. Коя е тази фирма, която ще подкрепи опозицията, като знае, че ще бъде ликвидирана от управляващите? Българите не вярват на политическата система и на българската, и на европейската. Това е така, защото ЕНП дълги години прикриваше престъпленията на управляващите у нас", коментира Йончева. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар