Зима

Зима
Пролет

22 юли 2019 г.

Кристиян Бойков: Не съм аз човекът, който проби системата на НАП

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен."
 
"Не съм аз човекът, който проби системата на НАП."

Това заяви по бтв обвиненият за кибератаката срещу сървър на Агенцията ИТ специалист Кристиян Бойков.

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за самия случай не се притеснявам толкова", сподели той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Няколко дни след задържането си Софийска градска прокуратура го освободи с мярка подписка, тъй като към момента са липсвали ясни доказателства за неговата вина. Обвиненият разказа, че е имало "неудобни въпроси и леки заплахи" по време на задържането му. Кристиян каза, че не може да навлиза в подробности за заплахите, защото се води следствие, но поясни. че "всичко е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете".

Той обясни, че когато от ГДБОП са му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около 7 часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

Бойков изтъкна, че властите са стигнали до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира пък работодателят му Георги Янков.

Кристиян беше категоричен, че на този етап не би отключил компютрите си, както поискаха от ГДБОП и лично премиерът Бойко Борисов, защото там е целият му личен живот.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни и неговият шеф.

Кристиян коментира и похвалите, които получи от Борисов, който го нарече "истински вълшебник". "Не съм вълшебник, аз съм просто един 20-годишен ученик", изтъкна той.

IT специалистът разкри, че се страхува и все още не може да осмисли това, което му се случва, но допълни, че има пълната подкрепа на майка си и на своите работодатели.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат за неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още той.

Относно кибератаката, с която Кристиян пробива системата на сайта на МОН преди време, 20-годишното момче обясни, че просто е опитал да предупреди ведомството, че сайтът им не е защитен и че не е използвал информацията за облагодетелстване.



Няма коментари:

Публикуване на коментар