Зима

Зима
Пролет

26 юли 2019 г.

Идват самолетите... пеш!

Чувствам се като гражданин на богата, просперираща и великодушна държава. Която дава милиарди на бедна, фалирала Америка и от немай къде им купува музейните експонати от добро сърце...
 
След като възпитаникът на помощното училище във Вършец беше и е основен защитник на сделката с Кефките, пожарникарят определи откъде да ги купуваме, и историк, който не може да пробяга десет метра, без да получи инфаркт, подписва договора, време е и аз да си кажа "експертното" мнение:

Много ми харесаха отговорите на Министъра на отбраната на въпросите на Президента Радев за параметрите на сделката. Какво разбрах накратко:

- Самолетите идват напълно комплектовани. Думата "идват" ме озадачи. Явно вече са тръгнали... пеш, като знам, че ще са тук след пет години. Но пък само за да дойдат, ще ни струва 30 МИЛИОНА транспортни разходи... засега. Бе тия американци да не би на ръце да ни ги донесат тук и да ги сглобяват в ИКЕА?!? И защо, след като са напълно комплектовани за въздушен бой и цели на земята, допълнително щяло да се налага да се купуват надточкови ракети (каквото и да означава това, ама май възможност да улучиш точно целта, да ме поправите, ако греша!).

- Самолетите идват с 12 ракети (ама не от онези, точковите, а прости). Нямало да са 24, за да пестим пари (понеже не съм умна като Тъпото от Вършец, си мисля, че по тази логика можехме и чертежите само да купим, за да спестим още пари. Нали все пак ще се наложи да купим, тоест цената става още по-неизгодна). И тук изпадам в тежък математически размисъл. Осем самолета по 12 ракети - това са цели 96 ракети!!! Малиии, Ердоган само като научи, ще си сложи памперс! А и, както се разбра, не са от онези, точните, тоест ще си стреляме сватбарски за посрещане на вражеските ескадрили. Та като казах вражески, се сетих, че Турция има 500 самолета. Оборудвани до зъби, така да се каже, там при покупката Ердоган поставя условията, не САЩ. 500 самолета по 24 ракети- хайде смятайте!

- Ще спестим! Разбрах, противно на всякаква логика, че като внесем 2,2 милиарда в банката в САЩ, те щели да ни носят приход от 30 милиона евентуално (не са сигурни). Докато ако си стоят в БНБ, щяло да има отрицателна лихва. Направо още малко изкараха, че на печалба ще излезем! Аз пък си мисля каква доходност бихме имали, ако ги внесем в някоя сигурна швейцарска банка например. А и парите не се държат, те са в оборот и правят нови пари. Но какво ли разбирам аз от икономика за разлика от гербавите експерти...

- Първите два произведени самолета ще са тук евентуално 2023 година. Може би. Но няма да ни ги изпратят, а на тях ще обучават българските пилоти. Наземното обслужване допълнително ще струва пари, ама то Министерство на отбраната щяло да ги отделя от бюджета си.

Чувствам се като гражданин на богата, просперираща и великодушна държава. Която дава милиарди на бедна, фалирала Америка и от немай къде им купува музейните експонати от добро сърце. Да си ги показва в музеите, а краварите да си мислят, че са важни.

Лошото е, че каквото и да коментираме, нас, народът на България, ни прецакаха не само американците, но и нашите политици. Всички! Защото днес не виждам организиран от опозицията протест и обсада на Народното събрание, докато се гласува ветото.

Бог да пази България! Самолетите и политиците няма да могат!



Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар