Зима

Зима
Пролет

26 юли 2019 г.

Кризата с африканската чума - бутафория, небрежност или престъпно поведение

Изграждането на бутафорната ограда като борба с африканската чума, е визитката на една безхаберна власт, за чиито (без)действия ще плаща обикновеният българин...
 
"Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство."
 
Това заяви пред БНР еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Интервюто му взриви държавата.

"Небрежност е проявена в хода на превенцията преди заболяването, че е допуснато навлизането на африканската чума", коментира с треперещ глас министър Десислава Танева, за която размерите на кризата вече са толкова големи, че не е възможно да бъдат овладяни. Тя определи като "основателни" критиките на Андрюкайтис по отношение на българскто обезхаберие за справяне с разпространението на заразата.

"За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите, са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани", разкри същината на проблема депутатът Бюрхан Абазов, който е и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

Това е картината днес. И тя ще става още по-страшна. 60 000 прасета трябва да бъдат евтаназирани спешно, а това предвещава екологична бомба. Техният брой расте ежечасно. Всеки ден изникват нови огнища на заразата. България пламна от край до край!
Кризата наистина е като Чумата. Вирус, който пълзи навсякъде.

А помните ли как започна "битката" на България с африканската чума?

През есента на 2018 година тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов се снимаше на румънската граница с една мижава рехава телена ограда, висока половин метър и ни внушаваше, че това е "преградата срещу диви прасета, които напират към България".

Вижте добре!

Порожанов ни убеждаваше, че "СЪОРЪЖЕНИЕТО е мярка срещу разпространението на африканска чума по свинете". Нещо повече, той се биеше гордо в гърдите, че до момента (10.09.2018) "е имало само един случай на опит за преминаване на диви животни през нея, но той е бил осуетен".
Тогава всички му се смееха. Виждаха, че е тежка бутафория.
 

Но никой не го дръпна за ревера да му каже - ти глупак ли си или нас ни правиш на глупаци? Срещу нас идва огромна опасност, така ли ще я спреш? Не скочиха браншовици, не реагираха служби, които трябва да бранят националната сигурност.

Даже и премиерът подмина опасността.

Занимаваха го с двете тигърчета, а загърбиха свинете, които са цял сектор от икономиката ни.

И Порожанов успешно плуваше в бутафорията си.
 

Целият Министерски съвет - също!

А мерки - никакви!

Изграждането на тази ограда като за детска площадка започна през юни-юли-август 2018 година, когато от Румъния идваха тревожните новини, че огнищата там са 300-350. Директорът БАБХ д-р Дамян Илиев критикуваше румънците и ни баламосваше: "Те не успяха да направят така, че да не се придвижи надолу заболяването и влезе в селата и вече контролът е много труден - те не предприеха тези мерки, които ние предлагаме сега - хората да си изколят прасетата".

Всички оставиха Министерство на земеделието безконтролно да ни баламосва.

А Порожанов продължаваше с неадекватните си изявления и действия. В разгара на строителството на българската "китайска стена" срещу африканскта чума, той се изцепи: „Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи".

Хората на Порожанов залавяли животни без документи!?
 

И това мина без никаква санкция.
 

Обществото си дремеше кротко.
 

Властта си управляваше безпроблемно.

Нямаше планирана политика, нямаше умни действия.

Никой не предупреди обществото за бедствието, което ще ни връхлети.

Никой не обясни на хората какво да правят и какво не "ако намерят животно без документи" - живо или умряло.

Никой не провидя кошмарния сценарий, което сега се развихря.

На 10.09.2018 година министър Порожанов и екипът му обявиха, че оградата е построена и изрази "удовлетворение от действието на оградата". За успокоение уточни, че са "организирани патрули, които при евентуални нарушения на целостта на оградата да извършват ремонти".
 

Съзнавате ли невнятността на това изявление?
 

Защо никой не скочи?

И той продължи: патрули по двойки ще дефилират по границата, „досега бяха през деня, но вече ще бъдат и през нощта, така че да се пресече евентуалното движение на дивите свине“.

Блажени са вярващите!

Порожанов е човек на парите, той не бе специалист и не съзнаваше колко е бос по темата. Но бе самонадеян. И не му дойде на ум да попита предшествениците си как навремето се справихме с птичия грип.
 

И понеже се изказваше сякаш пред слепци, рапортува: "Значително се подобряват мерките срещу африканската чума по свинете"?
 

И пак никой не реагира!
 

Това небрежност ли е?
 

Не, това е престъпно поведение!
 

От нехайство!
 

От непрофесионализъм!
 

От българско безобразие, което фундаментът на живота ни в последните 30 години.
 

Сега казваме, че институциите в България не са сработили в критична ситуация.
 

Не, тези институции изобщо не работят!
 

Изграждането на бутафорната ограда по сухопътната граница с Румъния като борба с африканската чума, е визитката на една безхаберна власт, за чиито (без)действия ще плаща обикновеният българин.

Иначе в България има създаден Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет, чийто председател  е вицепремиерът Томислав Дончев. Членове на съвета са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.

Почти целият Министерски съвет!
 

Кой от тях какво направи, за да не се стигне дотук?

Кой каква отговорност ще понесе?

И какво ще правим оттук нататък, ако цял един структуроопределящ бизнес бъде унищожен?

На ход е премиерът!



Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар