Зима

Зима
Пролет

11 юли 2019 г.

Към пълна външнополитическа изолация

България никога не е блестяла със сполучлива външна политика. 


Малка и бедна страна, най-голямото нейно богатство все още остава геостратегическо ѝ местоположение. 

Настоящата "двуглава" дипломация, представена от Борисов и Радев, се опитва да го използва както на Балканите, така и по отношение на Китай и Русия. В близкото минало дори бе излъчен "министър" за някакви въображаеми отношения с Китай. Цялата тази активност, може да запълни телевизионните новини с хвалби към управляващите, но единствения резултат за страната ще бъде отдалечаването ѝ от европейската външна политика и неизбежната ѝ изолация.

Първо Бойко Борисов се впусна да разплита възела "Западни Балкани" с несръчността на слон нахлул в стъкларски магазин. Явно неподготвен, той си навлече гнева на сърбите и не забеляза, че гърците не гледат с добро око към действията му. Македонците, въпреки прегръдките със Заев, не показаха никаква радост от сближаването с България. Да се чуди човек, как Борисов и обкръжението му, не разбраха, че най-голямата заплаха за нашите съседи (съответно и за нас) се нарича Велика Албания?!
 

Същата липса на прозорливост прояви и генерал Радев.

Той отиде в Москва на празни приказки, в Китай - да търси инвестиции?! И при него не се намери човек, който да обясни на президента, че ЕС е създаден за да пази европейския пазар от нашествието на китайски стоки. За Китай, България не е никакъв пазар. Целта на китайците е Европа. На какво производство с китайско участие, може да разчита Радев, което да бъде изнасяно във Франция, Германия и другаде. Не е ли достатъчен провала с производството на леки коли в Ловеч?!

Прекалено често, при вземане на външно политически решения, противоречащи на националните ни интереси, управляващите се крият зад оправдателния щит "Ние сме страна членка на НАТО"! Съседна Гърция също е членка и то много по-важна от България. Как действат гърците в нажежената обстановка в Средиземно море? Те обявиха официално, въпреки американския натиск, че ще посрещат в своите пристанища всички руски военни кораби, изявили желание да спрат в тях. И не само. Атина изяви интерес за покупка на руските ракети С-400, с които се снабди Турция. Тази инициатива е може би лицемерна, но тя показва свободата на действие на гърците.


На трети юли т.г. приключи търга за 4 нови корвети в Румъния. Като най-подходящи за защитата на черноморския им бряг, румънците избраха френските бойни кораби "GOWIND". Сделката възлиза на 1 милиард и 200 милиона евра. Това е най-голямата поръчка за френската корабостроителница от страна членка на НАТО. Няма никакво съмнение, този румънски избор ще даде тласък на френските инвестиции, към нашата северна съседка. 

Божидар Чеков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар