Зима

Зима
Пролет

16 юли 2019 г.

Призракът на Цветанов броди между България и Страсбург

Бедата е, че моралното удовлетворение, което получаваме след справедливите решения на ЕСПЧ, ни излиза прескъпо...
 
Цветан Цветанов може да е сдал всички партийни постове, но цветанцветановщината ще продължи да ходи по петите ни и да ни бие с тоягата по главите до пълно затъпяване.

Любопитно е например каква сума ще се получи, ако пресметнем глобите, наложени досега от Европейския съд по правата на човека, заради безумните изцепки на някогашния вътрешен министър? По груби сметки излиза някъде около милион и половина лева, извадени от нашите джобове. Само заради шумните провали на МВР и прокуратурата по мегаделата "Октопод", "Медузи","Касоразбивачи" сме платили около 200 000 евро...

Както е тръгнало, ще има да плащаме и за една друга шумна разработка на МВР - прословутото разследване срещу четирима лекари от Горна Оряховица от 2010 г. за смъртта на новородено бебе. Тогава те бяха арестувани по обвинение, че са причинили смъртта на детето. А Цветанов, като шеф на вътрешното министерство, си позволи да изчете от парламентарната трибуна разсекретени материали, придобити от подслушани разговори между докторите. "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", мелодраматично заяви той. Оказа се обаче, че бебето е мъртвородено, а и съдът на три инстанции доказа, че не само четенето на СРС-тата от Цветанов, но дори и самото подслушване е незаконно, тъй като разрешение за него е било издадено във връзка с друго разследване. Върховният касационен съд си каза окончателната дума и определи на д-р Михаил Милатович, един от арестуваните, прокуратурата да плати 40 000 лева обезщетение за нанесените му морални вреди.

Този случай е илюстрация, колко опасна може да е симбиозата между некадърен държавник и послушна прокуратура. Срещу Милатович изобщо не бе повдиганото обвинение, само че това не попречи на някои представители на прокуратурата да поддакват на Цветан Цветанов, че докторите са извършили тежко престъпление. И дори да позволят на тогавашния МВР-началник да огласи съдържанието на записите от СРС-тата.

Няма да се изненадам, ако и тази история стигне до Европейския съд за правата на човека. Всъщност, нищо чудно не само д-р Милатович, но и останалите трима лекари, които незаслужено и грубо бяха направени за резил, да си потърсят правата в Страсбург. Там ще ги разберат, защото отдавна са наясно с ненадминатите способности на нашите МВР и Темида да сътворяват гафове. 


Бедата е, че моралното удовлетворение, което получаваме след справедливите решения на ЕСПЧ, ни излиза прескъпо. Да струваше колкото един апартамент с асансьор, да махнеш с ръка и да забравиш за парите. Ама не е така, а и простотията у нас като че ли се развива в геометрична прогресия...

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар