Зима

Зима
Пролет

19 юли 2019 г.

Казанът в Държавен фонд "Земеделие" кипна

Жегата в кабинета на земеделския министър Десислава Танева не е заради сезона
 
Казанът  в Държаван фонд „Земеделие“  кипна и катранът взе да залива всичко. 

Натрупаните от десетилетия проблеми в разпределената на Движението за права и свободи разплащателна агенция, която се беше превърнала в държава в държавата, вече не могат да бъдат потулвани. Обществена тайна е, че всички служби в нея  бяха оплетени от роднино-мафиотски групи, чиято единствена цел беше  усвояването на европейските пари от подходящи хора.  А големите хапки никога не са били предназначени за редовите земеделски стопани. С десетилетия погачите бяха раздавани на посочени бизнесмени. 

Едва ли ще съобщим невероятна новина като кажем, че покрай европейското подпомагане на селското ни стопанство се родиха новите милионери. Но този път куфарчетата не бяха раздавани, така както непосредствено след 10 ноември 1989-а, тъй като средствата, които някои от родилите се изневиделица  „земеделци“, трябваше да бъдат изнасяни с... камиони.

В последните месеци обаче разкритията, свързани с баталиите във Фонда, нямаха почивен ден. Фитилът първо подпали къщите за гости и доведе до оставката на Румен Порожанов. Наследилата го Десислава Танева беше буквално насадена на пачи яйца, при все че тя едва ли е била в неведение, за случващото се там. За разлика от предишния си мандат обаче, когато шеф на Фонда беше предшественикът й Порожанов, а самата Танева, макар и председател на управителния му съвет, не успя да наложи своите правила там, сега очевидно някой й е дал карт бланш.

Във всеки случай, оставката на досегашния изпълнителен директор Живко Живков, облечена като молба  с мотива "лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност на ведомството", едва ли е негово хрумване. Още повече като се имат предвид последните действия на прокуратурата, при които бяха задържани (и по-късно освободени  под парична гаранция) пет от водещите фигури в разплащателната агенция, между които и заместник изпълнителния директор -  Калоян Костадинов, който вече има повдигнато обвинение във връзка с решението за „подпомагане“  с европейски средства на дружества, свързани с друг подсъдим – бизнесмена Миню Стайков. Скандалът, при който стана ясно, че от държавното обвинение са открили не само свързаност между одобрените за финансиране фирми и  Стайков, но и подготвените решения за получаване неправомерно европейски пари за развитие на селските райони в размер на 1,8 млн. лева.

Не е за подминаване и още един факт, който красноречиво говори за досегашното, меко казано, лежерно управление на земеделието. Само преди дни стана ясно, че страната ни губи 7,2 млн. евро от европейската програма по рибарство заради... забавяне. По този повод министър Танева се опита да обясни , че "причините за това са комплексни, а именно забавяне на всички административни процедури и управление на програмата".

От всичко казано става ясно, че жегата в кабинета на земеделския министър, не е заради сезона. Ето защо едва ли е случаен изборът на новия началник на Държавен Фонд „Земеделие“  - Васил Грудев, който беше заместник на Танева във втория кабинет на ГЕРБ и досегашен неин съветник по еврофондовете. Очевидно на него ще се разчита да положи сериозни усилия в прочистването и изваждането на светло на обвитата до неотдавна в тайнственост разплащателна агенция. Или поне такава е заявката, която той даде веднага, след като беше направен изборът му. Буквално първите му думи бяха “За мен панацеята е прозрачност”.

Що се отнася до коментара му, че напрежението, свързано с репутационния риск пред Държавен Фонд „Земеделие“ е довело до необходимостта от предприемане на тези мерки, със сигурност Грудев е наясно, че скандалите с европейското финансиране по нашенски едва ли са подминати от Брюксел. 


А там, както знаем, далеч не са склонни да изливат пари, които вместо за подпомагане на даден икономически отрасъл, да отиват за раждането на милионери...


 Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар