Зима

Зима
Пролет

19 юли 2019 г.

Народното събрание пусна сделката за F-16

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против
 
След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ, цитиран от Dnes.bg.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначалните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги произвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринесем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.


Няма коментари:

Публикуване на коментар