Зима

Зима
Пролет

18 юли 2019 г.

На хакната държава хак да й е IT-Чернобилът!

Въобще нужно ли е да се вдига толкова шум, при положение че става дума просто за пари, оскотял човешки материал и липса на държавност?!
 
При автентичния Чернобил държавата го хакна на другарите-поданици с мълчание и те хрускаха марули с радиация. 

Сега господата-граждани са облъчвани с IT-Чернобил и отново се чудят накъде да хващат. Като ти свият ЕГН-то и отмъкнат самоличността, къде да се денеш?!

Да започнем с добрата новина. Едни кибер-експертите дават апокалиптични оценки, но други твърдят че чудо голямо не е станало. Изтеклите данни не били твърде ценни. Е, имало информация за данъчните декларации, но какво пък толкова очаквате да узнаете от тях, освен да видите на сиромаха цървулите, а на имотния - доходите. Като се има предвид и колко от тях са верни, ефектът клони към нулата. Пък и подобни атаки били ежедневие, само дето малко от тях стигали до медиите.

Да, бизнесът с право е притеснен и се заканва да съди държавата при наличие на претърпени вреди и пропуснати ползи от разкриване на служебна информация. Не е фатално обаче, нито пък е вярно че пробивът давал възможност всеки да бъде профилиран на база доходи. Първото - защото не е трудно да профилираш финансовия статус на някого и без да видиш данъчната му декларация. Второто - защото най-големите доходи се укриват.

Да се върнем сега към лошата новина, съобщена гръмко от фамозния хакер - бял или черен. Ами че тук пък съвсем няма новина, която да не знаем че е лоша. Изтичането на данни си се случвало от 11 години насам, държавата била бавноразвиваща се, правителството - корумпирано, правоохранителните органи нямало да свършат нищо и за пореден път щели да покрият истината. А заканата на хакера, че ако медиите съобщават фалшива информация за това, което се случва, той ще разкрие още два теча от финансовото министерство и данни от няколко медийни групи, звучи особено симпатично. Същински последовател на Анонимните, които носят маски на Гай Фокс без да правят Барутни заговори. 

"Нека играта да започне", завършва посланието си хакерът. Ами че тя не е спирала, бе човече! Финансовият министър Владислав Горанов обясни например, че 11-годишният пробив е функция на успеха. НАП ставала все по електронизирана и "френдли" в общуването с българските граждани, нормално е да я точат. И нямало да има тема с кибератаки срещу приходната система, ако нямало електронен достъп до информация в нея. Само не разбрахме тънкия намек за съпругите и сметките в чужбина. Ако някой имал такива без да каже на половинката си, това можело да е проблем. Виж, ако са офшорни, чиито титуляри държавата крие упорито от данъкоплатците, проблем няма.

И отново добри новини. Премиерът Бойко Борисов се радва на постиженията на тези "уникални мозъци" и "истински вълшебници", който са "над световното ниво", освен това са и "бунтари". И дава указания да бъдат привлечени на работа за държавата. А от частния работодател на задържания Кристиян Бойков от Пловдив поясняват, че това е вече факт - той четял лекции на експертите по киберсигурност в ГДБОП, която пък го арестува. И то, след като направи пробива в образователното министерство преди две години, заради който го взеха на работа. Сега са го привикали с уговорката да отчетат нещо за пред хората срещу порция солидна реклама.

Та кое пък не е хакнато в държавата отгоре-додолу по управленска линия с руско, американско, евроатлантическо и вътрешно съучастие?! Скандал скандал избива - "Апартаментгейт", милиардите за "F-16", здравно-осигурителната реформа, ТОЛ-системата, концесията на Летище София, безобразните ремонти в столицата и строежите по морето, машинното гласуване, африканската чума по свинете.

Като стана дума за чумата по свинете чухме бележитото признание, че проблемът не бил отглеждането им в "задния двор", а човешкият фактор. Но ще го отнесат първо свинете. И Валери Симеонов каза, че "в България най-влиятелните и богати хора всъщност са тези, които управляват държавата", но проблемът си е за бедните. 


Въобще нужно ли е да се вдига толкова шум, при положение че става дума просто за пари, оскотял човешки материал и липса на държавност?!  

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар