Зима

Зима
Пролет

6 август 2019 г.

Гърците пак ще получават 13-а пенсия

Премиерът Мицотакис обяви 2 000 евро еднократна помощ за всяко новородено дете
 
Консервативното правителство в Атина дава ход на спешна социална програма. Част от мерките са в помощ на пенсионерите - отпускат им 13-а пенсия. 

В същото време започва борба с демографската криза - дават помощ от 2 000 евро за всяко новородено, предаде БНР.

Пенсионерите в Гърция пострадаха най-силно от кризата. Точно 12 пъти им рязаха от пенсиите за бюджетни икономии. Но пенсионерите не се отказаха да се борят за правата си. Те спечелиха дело във Върховния съд да им върнат част от неправилно удържаните пари, като се оказа, че намалението на доходите им е в нарушение на конституцията.

Сега правителството на Мицотакис според медиите е постигнало споразумение с кредиторите за връщане на 13-ата пенсия, която ще се изплаща в края на всяка година и сумата ще бъде необложена с данъци. Необходимите 800 милиона евро са заложени в бюджета за следващата година.

Строгите икономии и безработицата доведоха до отрицателен прираст на населението. Депутати заявиха в парламента: "Ако не приложим спешно програма за помощ на младите семейства, Гърция загива". 


Премиерът Мицотакис обяви 2 000 евро еднократна помощ за всяко новородено дете, както и връщане на данъчните облекчения за многодетни семейства. Проблемът с недостига на места в детските градини се реши с месечна помощ от 180 евро, предназначена за настаняване на децата в частни детски градини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар