Зима

Зима
Пролет

19 август 2019 г.

Много бумащина и подписи за получаване подпомагане от 300 лева

Стопани от Русенско се оплакват от тромава процедура за обезщетенията при чумата по свинете.

Много бумащина и подписи са необходими, за да могат хората, заклали домашните си прасета заради африканската чума, да получат подпомагането от 300 лева, коментираха кметове и ветеринарни лекари в Русе.

От това се оплакват засегнатите от заразата и на други места в страната. В края на миналата седмица стана ясно, че ще има промяна в правилата и хората се надяват, че те ще бъдат облекчени.

Миналата седмица бяха спуснати указанията как хората, заклали домашните си прасета заради африканската чума, да получат право на помощ.

На 300 лв. ще имат право само стопаните, които са отглеждали за лични нужди до 5 прасета, като сумата ще се дава не на брой животни, а на двор.

Сред условията са стопаните задължително да направят обеззаразяване на двора си и на мястото, да представят фактура за препаратите, които са закупили. След посочване на банкова сметка чрез заявление хората ще получат парите, обясни Марийка Генова, кмет на русенското село Николово, пред БНТ.

За удостоверяване на истинността на информацията ще се изискват подписите и на общинския кмет, и на областния управител, които не са били преки свидетели.



Няма коментари:

Публикуване на коментар