Зима

Зима
Пролет

10 август 2019 г.

Чумата на корупцията

Истинският виновник за епидемията

През не особено далечната 2015 г. един български бизнесмен разказва публично потресаваща история. 


След като отказва да плаща 10 хил. евро всеки месец "такса" на агенцията по безопасност на храните (БАБХ), срещу него започва системен административен тормоз. Затварят му едно предприятие за месец, а когато го отварят, затварят склада му, следват още мерки само и само да бъде принуден да си плаща корупционния абонамент.

Тази история не единствената, показваща нагледно, че корупцията не е просто изолирано явление в агенцията по храните, а системна практика, която обхваща от най-ниското до най-високото ниво. Очевидно основният предмет на дейност на тази институция е масовото събиране на подкупи.

Връзката на всичко това със събитията от последните дни е чумата по прасетата. Епидемията вероятно ще унищожи цялото българско свинепроизводство - от промишлените ферми до животните, които хората гледат в дворовете си.

Тази поредна криза можеше да бъде ако не предотвратена, то поне предвидена и всички да бъдат много по-подготвени за идването й. Щетите можеха да бъдат управлявани много по-ефективно и загубите да не бъдат толкова големи. Механизмът за компенсиране на засегнатите можеше да е много по-ясен и предвидим.

Нищо от това обаче не се случи и причината за това са историите от малко по-горе. Ключова роля в тази история има БАБХ. А тя, както е лесно да се види, не се занимава с решаване на проблеми - не й остава време след събирането на пари от едни и раздаване на пари на други под формата на непрозрачни обществени поръчки.

Така следващия път, като четете новини за поредната ветеринарна криза, имайте наум, че по-големият виновник от вируса, който я причинява, е заразата на корупцията.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар