Зима

Зима
Пролет

8 август 2019 г.

Доц. Спас Спасков: Все повече българи ще се лекуват в чужбина в следващите години

"Ще изпаднем в състояние, в което няма да имаме медицински работници. Нямаме ресурс да увеличим заплатите на сестри и лекари."
 
"Все повече българи ще се лекуват в чужбина в следващите години."

 Това обяви в "Денят ОN AIR" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. По думите му с времето е било разрушено доверието на хората в институциите.

Според Спасков потребителската такса, която бе въведена у нас преди години, е целяла да се ограничи посещанията в болниците, които не са били нужни.

"Започна постепенно разрушаване на доверието във всички институции. Затова и броят на лицата, желаещи да се оперират в чужбина, ще нараства", каза той.

Спасков е на мнение, че остойностяването на Здравната каса е политически проблем. Именно поради това парите, с които разполага Касата, са ограничени. Той също така обяви, че за момента няма как да бъдат вдигнати парите на лекарите и медицинските сестри.

"Предложенията, които се правят, трябва да бъдат реалистични. Много малка част от хората се осигуряват допълнително. Не всеки, който отиде в болница има нужда от спешна помощ. Ще изпаднем в състояние, в което няма да имаме медицински работници. Нямаме ресурс да увеличим заплатите на сестри и лекари", заяви Спасков пред Bulgaria ON AIR.



Няма коментари:

Публикуване на коментар