Зима

Зима

7 август 2019 г.

Обещанието на Владимир Путин да се откаже от долара се превръща в реалност

Еврото е близо до това да замени долара като предпочитана валута за руския износ към ЕС

Русия изпълнява обещанието на президента Владимир Путин да намали ролята на долара в международната търговия, докато се наблюдава засилване на напрежението между Вашингтон и Москва, пише Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Промяната е част от стратегия за „дедоларизация“ на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към надвисналата заплаха от американски санкции. Но макар че централната банка успя да се освободи бързо от половината от доларовите си притежания миналата година, напредъкът в търговията е бавен заради вкорененото използване на щатската валута за много трансакции.

Делът на еврото в руския износ е нараснал за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута, сочат данни на централната банка. Общата европейска валута почти е изпреварила долара в търговията с Европейския съюз и Китай, а търговията в рубли с Индия се е увеличила. Делът на долара във вносните трансакции е останал непроменен на ниво от около една трета.

Еврото е близо до това да замени долара като предпочитана валута за руския износ към ЕС, като делът му е нараснал до 42% през първото тримесечие спрямо 32% година по-рано.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар