Зима

Зима
Пролет

9 август 2019 г.

Защо е изнервено прокурорското ръководство

Кампанията срещу "Капитал" и "Сега"

След като миналата седмица валяха становища в подкрепа на единствената кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор, тази седмица заваляха прокурорски становища срещу две медии - вестниците "Капитал" и "Сега". 


В интересна вътрешна динамика ръководството на прокуратурата в лицето на самия Гешев, който заяви, че говори и от името на все още началника си Цацаров, Асоциацията на прокурорите и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет разпространиха позиции, в които обвиняват двете издания в неверни и манипулативни твърдения и негативни публикации във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор ("Капитал") и избора на новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров ("Сега").

В наситените с квалификации и прикрити заплахи становища не са посочени евентуалните неверни и манипулативни твърдения, не е опроверган и нито един от изнесените в публикациите факти. Не би и могло, доколкото източниците са официални.

С безпрецедентната си и несъразмерна кампания срещу две издания - на фона на мащабния медиен комфорт, с който се ползва - прокурорската върхушка демонстрира крайната си изнервеност. До степен, че трябва да й се припомня гарантираната от конституцията свобода на словото и мисълта. Защото това, което ръководството на държавното обвинение на практика иска, е тотално обезсмисляне на ролята на медиите като коректив на властта и свеждането им до нейни клакьори.

Всъщност в една правова държава медиите и прокуратурата са съюзници по призванието си да търсят истината и да бранят държавата и данъкоплатците от посегателствата на силните на деня. Обективните резултати от работата на българската обаче еднозначно показват обратното и дори превръщането й в бухалка не може да промени тази истина. Това, изглежда, изнервя най-много окупиралите върховете й.

При практически военизираната йерархия в държавното обвинение прокурорската колегия на ВСС изпълни прищявката на Гешев и Цацаров да излезе с декларация срещу публикации, които не е в състояние да опровергае

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар