Зима

Зима
Пролет

1 август 2019 г.

ЕК не е готова за сваляне на наблюдението на България

България и Румъния са единствените държави от ЕС, които се наблюдават за правосъдие и корупция от 2007 г насам
 
Европейската комисия още не е готова да предложи свалянето на Механизма за сътрудничество и проверка на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. 

Това стана ясно от думите на главния говорител на Комисията Мина Андреева днес.

"Приключването на механизма през този мандат на Комисията е личен ангажимент на президента Юнкер, поет по време на предизборната му кампания, при условие, че всички условия за България в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени. Все още има работа да се свърши, но ако тя бъде свършена, той ще спази ангажимента си за приключване на механизма", заяви говорителката на Юнкер.

По-рано двама от членовете на Комисията Юнкер — първият вицепрезидент Франс Тимерманс и правосъдният еврокомисар Вера Йоурова, изразиха съмнения, че механизмът ще може да бъде свален преди края на октомври, когато изтича мандатът на настоящата Еврокомисия.

При поемането на поста правосъдният министър Даниел Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът не бъде премахнат до октомври.

Комисията може да предложи отпадане на наблюдението, но то трябва да бъде одобрено от страните членки, тъй като е част от споразумението за влизането на България в ЕС.

България и Румъния са единствените държави от ЕС, които се наблюдават за правосъдие и корупция от 2007 г насам. През 2018 г. Еврокомисията обяви, че България е изпълнила част от препоръките и замрази наблюдението по борбата с организираната престъпност и някои части на съдебната реформа. Все още се следи за изпълнението на борбата с корупцията по върховете на властта и по места, както и за отчетността и прозрачността на съдебната власт.

Следващият доклад на Брюксел по изпълнението се очаква през ноември.



Няма коментари:

Публикуване на коментар