Зима

Зима
Пролет

1 август 2019 г.

Проф. Н. Дюлгерова: С купуването на F-16 за пореден път доказахме, че сме верни членове на ЕС и НАТО

"Надявам се бъдещите резултати от това, което правим, да не са с негативни за България и за региона."
 
"България получи похвала от Вашингтон, че е приключила успешно решаването на въпроса чрез гласуването в парламента за купуването на самолетите F-16. 

За пореден път доказахме, че сме верни и последователни членове на ЕС и НАТО, организации, които са раздирани от противоречия, но ние продължаваме да бъдем техни съюзници."

Това заяви на пресконференция университетският преподавател и анализатор проф. Нина Дюлгерова.

"Надявам се резултатите от това, което правим, имам предвид политическия ни елит и власти, да не са с негативни за България и за региона бъдещи резултати. Все пак живеем в България и на Балканите, в Черноморския регион", коментира Дюлгерова.

"Евроизборите показаха, че т.нар. ксенофобски, антиевропейски сили нямат тези мащаби, които бяха привиждани. Те не са толкова влиятелни и силни, колкото се твърдеше", подчерта юристът и политически анализатор Мирослав Попов.

Според него обаче се е случило нещо много важно, което се "поприкрива" малко от европейците - самите позиции на евроскептиците полека са проникнали в цялото политическо пространство. 


"Без да мога да го генерализирам като извод, ще кажа, че във всички политически сили в европейските общества, се появиха нотки на евроскептицизъм и те се схващат като легитимни. Европейските народи и общества някак си се освобождават от едни окови на едно императивно проевропейско декларативно мислене и говорене, от един "поръчков" проевропейски оптимизъм, който животът като че ли не потвърждава", заяви Попов, който смята, че спасителната формула за Европа е формулата на "еврореализма".


Няма коментари:

Публикуване на коментар