Зима

Зима
Пролет

1 август 2019 г.

Протест с Методи Андреев и без плакати срещу Борисов? Скука

Гешев – лош, Цацаров също, Пеевски е демон, Дани Кирилов не става… А Бойко Методиев Борисов?!...
 
И това доживяхме! 

2000 души се събраха в понеделник на протест в центъра на София срещу властта, без да издигнат плакат срещу Бойко Борисов, нейният символ. „Страх тресе кочината!“, написа младо момиче на транспарант. 

Но ГЕРБ отсъстваше от лозунгите. Точно обратното – бивши политици от ГЕРБ присъстваха на площада. Това определено бе един много странен протест. В тон с традицията днес върху снощната проява се изливат хули и шербет – всеки клейми или хвали според предварително заложения си чип в главата. Но протестът заслужава да бъде анализиран съвсем безпристрастно. И тогава личи, че на мушка е взел не кочината, а отделни прасета в нея. Вижда се също, че спусъкът се натиска от други достатъчно овъргаляни в калта фигури.

Плакати срещу Бойко Борисов наистина нямаше. Нима той не е властелинът на задкулисието? Лозунг срещу него се появи в Пловдив, но не и в София, където протестът се проведе втори път в рамките на седмица.  Нима демонстриращите не знаят, че правосъдният министър Кирилов, който не предложи алтернатива на Гешев, до тоалетната не ходи без да пита Бойко Борисов? 


Как така изведнъж се случи, че протест на жълтите павета „срещу мафията“, включващ на теория толкова будни и непримирими хора, се разсея за ключовата роля на Борисов в нея? На плакатите „грееше“ политик, това бе Делян Пеевски. Ролята му за възхода на Гешев е ясна. Но той все пак е политик от опозицията. 

И тук има една огромна разлика с протестите от 2013 г., насочени срещу самия Пеевски. Тогава той и ДПС бяха управляващи, демонстрациите поискаха оставка на правителството. Сега протестът го атакува пак него, макар да е заел опозиционните банки в парламента.

Такъв протест изначално няма как да е срещу властта.

Би бил, ако все пак множеството бе поискало оставка на неофициалния му коалиционен партньор - кабинета. Но имаше ли плакати за предсрочни избори? Не. И още нещо следва да се добави в тази връзка. Всичко, което конкретно искат протестиращите – удължаване на процедурата за избор на главен прокурор, допускане на други номиниращи институции и организации и т.н., касаят действия на ГЕРБ. Исканията бяха отдавна издигнати, партията нищо не направи по тях. Но протестът снощи остави проблемите на полето на правосъдната система и опозицията.

Гешев – лош, Цацаров също, Пеевски е демон, Дани Кирилов не става… А Бойко Методиев Борисов?!

Интересни бяха и имената от авангарда на „Марша за правосъдие“. Методи Андреев – бивш депутат от ГЕРБ. Велислав Минеков – бивш активист на Реформаторския блок. Емил Георгиев – настоящ  на „Демократична България“. Велислав Величков – депутат от ОДС и лидер на младежкото СДС от времето на Иван Костов. Николай Колев – Босия – човекът-феномен, който счупи световните рекорди за гладна стачка (над 80 дни). С други думи, част от лидерите на протеста са или бивши политици от ГЕРБ, или такива, чиято политическа сила е управлявала с ГЕРБ, или пък са били част от партия, която е можела, но не е реформирала съдебната система.

Точно те ли ще прочистват кочината?

Точно такива опитни хора ли „без да искат“ пропуснаха ролята на министър-председателя?

Има версия, според която Гешев е наложен от Пеевски на Борисов. Протест, на който плакатите са срещу прокурора и депутата, без да замесват премиера, я подхранва. Така протестът не само е от полза за Борисов, но и препира образа му. Да не забравяме, че съвсем скоро страната излезе от един много странен скандал.

Половината ГЕРБ, с Цветанов начело, се оказа оплетен в имотни далавери. Самият Борисов – не.

В резултат той разчисти неудобните. Нищо сега чудно финалът на прокурорската сага да е натирване на Гешев без да бъде оцапан Борисов, или дори напротив – да бъде облечен в бяло. Лидерът на ГЕРБ е майстор на подобни хватки. Аватар при тях постоянно е „гражданското общество“.

„Здравейте, свободни хора. Радвам се, че България започва да прилича на Сърбия, Румъния, вижте какво става в Москва! Да поздравим тези хора, които имаха смелостта да застанат срещу терора на Путин“. Това бяха думи на Методи Андреев пред протестиращите.

Щом бе намесен Путин, нещата се изясняват.

Протестиращите може да не са „десни екстремисти“, както ги нарече Гешев, но са си десни. Местни избори се задават, гледаме стар филм с ново заглавие – Демократична България, събрала отломки от Реформаторския блок, ще прави чрез протести предизборната си кампания, определени среди ще опитват да променят по свой вкус прокуратурата, а такива като Андреев ще им помагат. И всички ще се стараят да не сърдят Борисов, понеже той раздава баницата. Филмът се казва „Искаме реформи в правосъдието“.

На такъв протест му липсват само плакати срещу Радев, Нинова и в подкрепа на сделката за Ф-16. Има време за тях, предстои страстна есен.



 Искрен Вълчев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар