Зима

Зима
Пролет

18 август 2019 г.

Държавата няма да променя условията на конкурса за АЕЦ "Белене"

Страната работи усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2"
 
"България няма да прави никакви отстъпки по отношение на проекта за изграждане на втората атомна централа в Белене, а на 19-ти август изтича крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс.

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании. Освен това по проекта се интересува и американската "Дженерал Електрик"."


Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки", увери тя.

Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина.

Петкова съобщи още, че страната работи усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, съобщи още Теменужка Петкова, която участва днес в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора.

"До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим.

Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност", посочи Петкова, цитирана от БТА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар