Зима

Зима
Пролет

18 август 2019 г.

Между 6500-6600 евро е цената на килограм розово масло

Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години
 
Трудна е реализацията на тазгодишната продукция от розово и лавандулово масло, съобщиха производители на етерично-маслени култури от Казанлъшко. 

Три са основните причини за това: пренасищане на пазара с тези продукти, непродадени количества от миналата година, както и по-лошата реколта през тази.

От три години насам експерти в земеделието алармират за пренасищане на пазара от насаждения с лавандула и рози, но въпреки това площите растат. Само от лавандула, годишното производство на масло е над 100 тона в страната, като лидер в световен мащаб от няколко години е житницата на България-Добруджа. Своеобразният парадокс се обяснява и с голямото количество усвоени евросубсидии в тази посока, съобщава "Дарик".

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6 500-6 600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години.

Шокови ценови постижения като 10-12 хиляди, а в случаи и за рекордните 20 хиляди евро за килограм розово масло вече са невъзможни, категорични са производителите на етерично – маслени култури.

При трудния пазар за реализацията на етеричните масла, шансовете са на страната на тези, които имат създадени вече канали за продажби в чужбина. Малките производители или трябва да продават на по-големите срещу компромис в изкупната цена, или да чакат по-добри времена за продажба на маслата си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар