Зима

Зима
Пролет

9 август 2019 г.

Проф. Михаил Мирчев: Румен Порожанов и БАБХ са за затвора

Държавата не успява да се справи със свинската чума и случващото се е смазващо за земеделието

Жега, чума, протести и "Няма такава държава" – ключовите думи на седмицата, в която прокуратурата влезе в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), свиневъдите се опълчиха на държавата и осми ден блокират пътя Сливен – Ямбол, а един шоумен обеща светло бъдеще. 


Тези събития от седмицата коментираха пред БНР пиар експертът Арман Бабикян и социологът проф. Михаил Мирчев (на снимката).

Бабикян сподели, че ще е щастлив, ако властта успее да се справи с чумата, но явно това няма да се случи: "Борим се с последствията от чумата. Успяхме да похарчим 10-15 милиона за комични оградки по границата. Очевидно е и друго – изправени сме пред много нерегистрирани животни – нещо, което трябваше да стане по закон далеч преди чумата".

Според него държавата със своята заповед, че ще санкционира тези, които не си изтребят животните от типа "заден двор", на практика ефективно съдейства за доразпространение на заразата, тъй като всичко това се случва без държавен санитарен контрол. Бабикян акцентира върху съвестта на управляващите и феномена "оставка в джоба". По думите му "Премиерът е заместител на всички видове съвест".

Проф. Михаил Мирчев пък прогнозира, че битката с африканската чума ще приключи с избиването на огромно количество животни. "Смазващо за българското земеделие, като част от икономиката, като демографски фактор – това означава допълнително обезлюдяване на българските села", изтъкна социологът. Според него главния виновник е Румен Порожанов заради невзетите мерки.

"За всичко е виновен Порожанов. Чумата пълзи от север от 3-4 години. Няма ограда, няма профилактика, няма екарисажи, няма избиване от ловците на всички диви прасета в 20-километровите зони... Поредица от неадекватности и зловредности. Лицето се нарича Порожанов. Той е човек за затвора. БАБХ е другата институция за затвора – няма екарисажи – заравянето на животните води до отравяне на водите... Най-безумният от екологична и медицинска гледна точка начин. И всичко това го прави държавата", каза Мирчев.

И двамата експерти смятат, че при всяка криза Бойко Борисов се скрива. "Целта е да бъдат разделени хората, да бъде насадена злоба между едри и дребни собственици. Но никъде не чуваме решение на проблема и това е твърде жалко за една страна", посочи Бабикян.

За проф. Мирчев алтернативата Слави Трифонов не се е появила случайно, а "да обере луфта, да обере вакуума – поредната политическа хватка, за да бъдат хората отново излъгани". Неговото становище е, че "Няма такава държава" не може да бъде основна политическа сила – може да заеме мястото на патриотите, на "Воля", "това е бъдещият партньор на Бойко Борисов".

Колкото до Арман Бабикян, той акцентира, че зад намерението на Слави Трифонов стоят дълги заявки, а не просто известност: "От тук нататък ще видим дали бъдещата формация ще се окаже патерица, или ще се окаже реален политически субект, който има намерение "да обърне палачинката". Да, такава е заявката, но не съм склонен да бързам. Слави Трифонов не е бил еднозначен през годините. Затова очаквам делата", заяви експертът. 

Арман Бабикян

Няма коментари:

Публикуване на коментар