Зима

Зима
Пролет

16 август 2019 г.

Дължима грижа за бойния другар

От изпращането му "на отговорна работа в чужбина" могат да се направят поне два нелицеприятни извода
 
От вероятен наследник на Цацаров за главен прокурор до почетен консул във Валенсия - така изглежда кариерната траектория на бившия шеф на комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев, когото тази седмица правителството назначи за представител на България в испанския град. 

От изпращането му "на отговорна работа в чужбина" могат да се направят поне два нелицеприятни извода:

Първо, проличава много ясно връзката между Пламен Георгиев и Бойко Борисов. По време на целия скандал с апартамента и терасата на шефа на КПКОНПИ премиерът се опитваше да каже, че няма нищо общо с "независимата" комисия за борба с корупцията. Сега се разбира, че правителство се чувства дотолкова отговорно за съдбата на Пламен Георгиев, че да направи сериозно изключение от правилата за назначение на дипломатически служители в чужбина.

Второ, с това действие управляващите на практика амнистират бившия шеф на КПКОНПИ или поне казва, че за тях нямат значение принципните проблеми в скандала с апартамента му. Или най-много - че заради тях може и да не си председател на антикорупционната комисия, но да консул е напълно окей.

Скандалът избухна не само заради това дали е законна терасата му и построените върху нея сауна и битов кът. По-сериозният проблем е в разминаването между реалната и декларираната цена, а също и с доходите на чиновника, който по ирония оглавяваше органа, разследващ именно разминаването между доходи и имущество. За това беше образувана проверка в НАП и прокуратурата. Тази във финансовото министерство свърши експедитивно и по думите на самия Георгиев не е открила никакви нарушения. Проверката в прокуратурата все още не е приключила.

Това обаче видимо не притеснява Борисов и Министерството на външните работи. За тях важното е да се погрижат за съратника в превземането на държавата.

 Пламен Георгиев
Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар