Зима

Зима
Пролет

17 септември 2019 г.

Доц. Александър Сивилов: Разделението у нас след Първата Световна война роди 9 септември

"Западните държави не са заинтересовани от страна като България - за тях тя не е представлявала през 1944 г. геостратегическа цел."

"България не е могла да излезе от състоянието на разделение и гражданска война, което е започнало след Първата Световна война - гражданските атентати, избиването на опозицията...

Това разделение всъщност е в основата на 9 септември 1944 година и събитията у нас", каза историкът доц. Александър Сивилов в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

"Тази дата и до ден днешен ни държи разделени. Това си е една българска дата, която ние сами си правим", смята Сивилов.

По думите му страната ни тогава е нямала полезен ход.

"За пореден път българският елит е смятал, че минава на страната на победителя, когато решава да подкрепи Германия във Втората световна война", допълни той.

"Съдбата на България е решена през 1944 година, когато започват разговорите между британци и руснаци относно бъдещето на Балканите.

СССР разглежда Източна Европа като възможност да създаде кордон за сигурност около границата си. А западните държави не са заинтересовани от страна като България - за тях тя не представлява геостратегическа цел", обясни още историкът.

"Британците искат Гърция, американците искат международно правителство като ООН с доминираща роля на САЩ, искат участие на СССР във войната срещу Япония. В голямата търговия страната ни е прекалено малка, за да е фактор", заяви доцентът.

"Факт е, че след края на войната исканията на съседите ни са драстични - Гърция иска границата да бъде преместена на Стара планина, Югославия иска всички западни територии на страната, включително и шопската област - Софийско.

След 9 септември много от хората мъстят за неща, които са им се случили преди това. Много от партизаните се връщат в градовете и селата с ясното съзнание кого искат да елиминират", заяви доц. Сивилов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар