Зима

Зима
Пролет

30 септември 2019 г.

България ще я подкрепи Северна Македония за ЕС, но все пак не безусловно

"Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята."


Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема
 

"Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС", предаде "Фокус".

Според него Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е свършила много работа.

"Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", коментира Борисов.

"Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", призна той.

По думите му позицията на България е, че и Албания трябва да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

"Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", добави още премиерът.

За разлика от Борисов лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов отсече, че не може да се даде безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя й към ЕС, защото политиците й се подиграват с България.

"Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението", възмути се още той.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

"Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС", посочи Каракачанов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар