Зима

Зима
Пролет

30 септември 2019 г.

Реджеп Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си понесат последствията

"Целта ни е до 2023 г. напълно да премахнем външната зависимост в отбранителната индустрия."
 
"Събудиха спящия великан, ще си понесат последствията."

Този цитат от изказване на турския президент Реджеп Ердоган извеждат като акцент в своите заглавия водещи турски вестници. Думите на турския лидер са по повод пускането на вода на нов боен кораб, предназначен за турската армия и построен в корабостроителница в Истанбул.

Корветата "Къналъада" (TCG Kinaliada), четвъртият кораб от този клас на турската армия, е създадена в рамките на проекта МИЛГЕМ - програма за построяване на съвременен национален боен кораб с техника за борба с подводниците и капацитет за патрулиране в открито море.

На церемонията Ердоган посочи, че Турция като потърпевша от ембарго върху покупката на бойни кораби, самолети и оръжие, в момента разработва 700 отделни проекта в областта на отбраната, пише "Йени шафак".

"Понастоящем имаме пет компании, които се нареждат сред 100-те най големи в света в областта на отбраната. Целта ни е до 2023 г. (стогодишнината от основаването на републиката, бел.ред.) напълно да премахнем външната зависимост в отбранителната индустрия", каза той.

Ердоган подчерта, че Турция не може да забрави това, че макар да е разполагала с нужните средства, не й е било позволявано да се сдобие с бойни кораби и самолети.

"Развитията около F-35 повишиха нашата решимост. Така както можем да създадем сами собствените си корвети, както можем да създаваме хеликоптерите си Атак, да разработваме и да пускаме в небето безпилотни самолети, така ще се сдобием и със собствен боен самолет. Моментът наближава", каза президентът.

Темата е водеща и за други проправителствени вестници днес.

В. "Стар" посочва, позовавайки се на думите на президента, че Турция е покачила до 70 процента дела на собственото производство в отбранителната промишленост.

"Осъществяваме тези инвестиции, за да отклоним онези, които са вперили поглед в нашето единство. Щом като събудиха спящия великан, щом като ни се противопоставят, ще понесат и последствията за това. Ние ще продължим да се представяме на онези, които все още не познават турския народ", заяви Ердоган, цитиран от "Акшам".

В. "Ортадогу", цитиран от БТА, определя новата корвета като "гордост на флота" и посочва, че корабът е изцяло местно и национално производство, като турски фирми са създали всичко - от дизайна до оръжията и сензорните системи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар