Зима

Зима
Пролет

30 септември 2019 г.

Защитата на българския национален интерес - задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС

Румен Радев: Интеграцията на Северна Македония няма да бъде за сметката на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета
 
Правителството ще изготви национална позиция с ясни изисквания и критерии за защита на българския национален интерес, която ще залегне в преговорната рамка и ще стане задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. 

Около това мнение са се обединили участниците в срещата на "Дондуков" 2 заради очакваното определяне на дата за започване на преговори с югозападната ни съседка.

Президентът Румен Радев обобщи резултатите от разговора и въпреки че призна, че приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа, България ще има своите условия.

Той припомни, че именно нашата страна беше първата, която призна независимостта на Северна Македония.

"България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската перспектива на Северна Македония и водено от тези принципни убеждения българското правителство инициира подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да им даде импулс и нова перспектива", каза държавният глава.

Според него обаче липсата на конкретни условия, измерители и срокове, е довела до драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Северна Македония.

"Нещо повече, въпреки огромните усилия положени от българската страна, съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък те са обезпокоителни, а също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие", каза Радев.

При тези обстоятелства и при очакваното в средата на този месец започване на преговори са нужни незабавни действия за националната позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят националния ни интерес, смята президентът.

"Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от този процес и то с ясни измерители. Такава една позиция следва да бъде представена и с нея да се запознае и парламента", отсече той.

Според него особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеите и на позициите на обществените медии, защото постигането на европейско добросъседство трябва да е основният критерий за успешен преговорен процес.

"Важно е също така да се очертаят т. нар. червени линии, които трябва да гарантират, че интеграцията на Северна Македония няма да бъде за сметката на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия, при неизпълнението на които да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е ясно предварително, да е заложено ясно в самото начало на даването на старта на преговорния процес", каза Радев.

Според него една такава открита, коректна и конструктивна позиция ще е не само в защита на българския национален интерес, а и в ползва на ЕС, защото няма да допусне междусъседски проблеми.

Радев съобщи още, че на срещата е поставил и въпроса за Air policing на въздушното пространство на Северна Македония.

"Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, за да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип", обобщи той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар