Зима

Зима
Пролет

21 септември 2019 г.

Да живее българо-руската дружба

След шпионския скандал

Само за няколко дни България се превърна от страна, която уж преследва руски шпиони, във верен изпълнител на руските интереси в енергийната сфера - пусна без конкурс руски фирми в строежа на продължението на "Турски поток" и даде заявка, че "Росатом" ще строи АЕЦ "Белене", въпреки че тепърва се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор.

"Коментари по шпионски скандал не съм правил и няма да правя. Отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни, коректни, делови и във взаимна изгода", обяви премиерът Борисов по време на съвместна пресконференция с руския министър на промишлеността Денис Мантуров, минути след като без предварително обявление бе подписан договорът за продължението на "Турски поток" през страната.

Изглежда, Борисов не преувеличава, защото се оказа, че руснаците са произвели и доставили тръбите за газопровода още преди да е ясно кой ще е строителят. И сега Arcad - саудитската компания, която спечели търга, иска-не иска, ще трябва да ги ползва. Тази схема бе обявена от премиера за "много прозрачна, много честна процедура", но в действителност си е чиста предварителна договорка, маскирана за пред Европа като конкурс.

По същия начин, изглежда, ще се случат нещата и с АЕЦ "Белене". Говорейки колко добро е сътрудничеството между България и Русия, Бойко Борисов волно или неволно разкри, че се работи усилено за воден от "Росатом" консорциум и доставчиците на оборудване General Electric и Framatom. 


"Да не предопределям процедурата, но с контурите, с новите турбини и новия остров, може да стане един наистина красив проект", каза още той. 

А че имаше и други кандидати за инвеститори, изглежда, пак е било колкото да се каже, че е имало конкуренция. 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар