Зима

Зима
Пролет

22 септември 2019 г.

Красимир Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

"Аз толкова плювни по теми като гей парадите и циганите не съм чул, отколкото от ваши колеги в радиото."

"Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР. 

Не може и определени неправителствени организации и партийно пристрастни групички в радиото да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци." 

Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на Българското национално радио вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За него обаче въпросът не може да бъде представян и само като "свобода на словото и някой, който й посяга". Според вицепремиера "никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свободата на словото може да прави каквото си иска, защитавайки определени идеи".

Той каза, че би одобрил конкретен механизъм, според който журналистическата гилдия да има по-големи правомощия. 


"Но срещу условието радиото да не се превръща в частна собственост на група неправителствени организации с погрешни разбирания за света и човешкото развитие. Аз толкова плювни по теми като гей парадите и циганите не съм чул, отколкото от ваши колеги в радиото", обясни Каракачанов.

"Работата на журналистите е не да правят оценки, а да предават фактите такива, каквито са, и да не вземат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират или не ги разбират, това си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи", каза още той.

Според Каракачанов изход ситуацията в БНР трябва да намерят журналистическата гилдия и СЕМ. А от този случай може да се породи истински дебат за журналистиката и нейното състояние в България.

Кризата в БНР започна на 12 септември, когато журналистката Силвия Великова беше свалена от ефир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар