Зима

Зима
Пролет

6 септември 2019 г.

Шефът на БТА уреди Георги Лозанов със студио за милион

БТА е сведена до пиар агенция на своя директор Максим Минчев, който и забогатя покрай нея, както и държавна хранилка за Георги Лозанов, който иначе смело громи комунизма...
 
Скандални харчове на държавни пари се правят в Българската телеграфна агенция, научи „Галерия“ от свои източници в парламента. БТА се контролира от парламентарната комисия по култура и медии, но отчетите на директора Максим Минчев се приемали формално и без да бъдат подкрепени с документи.

Наскоро обаче се разбрало, че Телеграфната агенция е на минус на фона на разточително и безотчетно пилеене на държавни средства, както и на раздуване на щата, за да се уредят свои хора на държавна служба. Такъв е случаят с Георги Лозанов, който до 2016 година беше председател на СЕМ.

След като му изтече мандатът там, Максим Минчев откри специална длъжност за него - директор на културни комуникации - каквото и да означава това. Според журналисти от агенцията Лозанов рядко се явявал на работа, но като директор заплатата му със сигурност надхвърляла 2000 лева.

Изглежда, че властта много обича Георги, който се правеше на дисидент, защото освен в БТА е уреден и на друга държавна хранилка като член на Управителния съвет на фонд „13 века България“ с принципал Министерството на културата.

От февруари Лозанов отговаря и за новия мултимедиен център, открит в БТА с парите на българските данъкоплатци. Безсмисленото и скъпо обзаведено студио носи помпозното име „Дигитален мултимедиен център“ - БТА, и ни струва над 800 000 лева. За осем месеца, откакто функционира, в него са проведени само две събития - едно на близкия приятел на Максим Минчев Соломон Паси и неговия Атлантически клуб, а другото е представяне на книга от английски писател.

Изглежда, че Георги Лозанов не е от най-работливите и енергични чиновници, а неимоверните усилия на държавата да му намира работа излизат твърде скъпо на българските данъкоплатци, коментираха за „Галерия“ депутати от различни политически сили, които потвърдиха информацията за огромните разходи на БТА. Освен студиото, от което няма никакъв смисъл, защото агенцията разполага с чудесна зала за пресконференции, директорът Максим Минчев искал допълнително пари за безсмислени събития, чиято цел била най-вече да си направи личен пиар.

Така например през юни се проведе конгрес на информационните агенции, който беше наречен от Минчев „най-мащабното медийно събитие на годината“, което трябваше да дискутира фалшивите новини и изкуствения интелект. Конгресът мина и замина, без никой да разбере какво му беше изключителното, но българските данъкоплатци се бръкнаха с 400 000 лева за тази халтура на генералния директор. Държавата е отпуснала извънредно 200 000 лв., а Максим Минчев си е взел другите 200 000 от бюджета на агенцията.

Това също е много скандално, защото БТА получава на година от държавния бюджет субсидия от 5 милиона лева. Резултатът е зле списван сайт, който за качеството, което предлага, не може да взема повече от 300 000 лева годишно. В миналото БТА беше еталон за журналистика, качество, бързина и достоверност на информацията. Сега агенцията почти няма собствени значими новини, дописките й са пълни с грешки, а най-значимите събития се появяват с доста голямо закъснение след другите информационни сайтове.

Съществуват подозрения, че сегашното й ръководство нарочно не иска да променя нищо и я води към фалит. А и 16-годишното управление на Максим Минчев, който е там от 2003 г., удобен на всяка власт, вече е напълно амортизирано. Преди няколко години Минчев дори успя да прокара собствен закон за БТА, който му отвърза ръцете за еднолично управление и пълна безконтролност.

Според този закон БТА няма управителен съвет, както имат БНТ и БНР, нито обществен такъв, а генералният директор може да прави каквото си иска, като се отчита на депутатите, които са го избрали. Обикновено тези отчети минават формално в Комисията по култура и медии, а Минчев дори е представял един и същи отчет последните пъти, разчитайки на депутатската незаинтересованост. Останалото ръководство на агенцията се състои от няколко пенсионери, които просто легитимират едноличните решения на Минчев.

Според журналисти в БТА той я е превърнал в нещо като феодално владение, а парите, които изкарва покрай нея, отдавна са надхвърлили няколко десетки милиона. Не е тайна, че Минчев използва служебното си положение и за нерегламентиран лобизъм. Известна е практиката да ходи при шефове на големи чуждестранни и български корпорации, за да им иска пари за ежегодните медийни срещи, които организира, в замяна на това, че ще им осигури среща с премиера, министри, шефа на парламента и влиятелни хора от властта. Всяка година Максим Минчев прави тези журналистически срещи в различни краища на света, на които присъстват премиер, президент, министри, което често ги превръща в грозна картина за състоянието на подмазваческата българска журналистика.

Минчев даже плаща разходите за пътуванията на определени журналисти и затова безобразията, които върши в БТА, не намират място в големите медии. Въпреки че БТА е обществена медия, която се издържа от българските данъкоплатци и която дължи ясна отчетност и прозрачност в своята дейност.

На всичкото отгоре това е институция с вековна традиция и славно минало. Тя е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд и правителството на Константин Стоилов. В нея са работили някои от най-големите светила на българската журналистика, преводачество и литература. Дори по времето на социализма, когато имаше желязна цензура и партийна пропаганда, БТА успяваше да доставя качествена и интересна информация, а в нея работеха висококвалифицирани и културни хора с по няколко езика и професионализъм от класа.

След тази славна история днес БТА е сведена до пиар агенция на своя директор Максим Минчев, който и забогатя покрай нея, както и държавна хранилка за Георги Лозанов, който иначе смело громи комунизма и раздава морални оценки наляво и надясно. Редно е Комисията по култура и медии към Народното събрание да се отнесе малко по-сериозно към контрола върху тази институция, да поиска оригинални документи и ревизия и да се опита да я спаси от пълния разпад, до който я доведе сегашният й шеф.

От една година Георги Лозанов (вляво) е директор на културните комуникации в БТА. Длъжност, която е разкрита специално за него от шефа Максим Минчев (вдясно). Управляваният от Лозанов мултимедиен център в агенцията, струва на българските данъкоплатци 800 000 лева. За седем месеца в него са проведени две събития.
 

 Борис Крумов, в. "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар