Зима

Зима

6 септември 2019 г.

Мария Захарова: Недопустимо е да се изопачава историята

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция."
 
Това заяви в интервю за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Интервюто е дадено във Владивосток, където Захарова се намира на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

"Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции", казва тя в интервюто си, цитирано от ТАСС, коментирайки изявлението на българското външно министерство.

"Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство (в София) реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята", настоя тя.

"Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята, посочи Захарова. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна."

Във вторник българското МВнР излезе с официално изявление във връзка с провеждането в Руския културно-информационен център в София на изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, припомня ТАСС. В изявлението се казва, че "щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".Няма коментари:

Публикуване на коментар