Зима

Зима

18 септември 2019 г.

Бойко Борисов: Няма напрежение в отношенията ни с Русия, ще строим "Балкански поток"

Според премиера има силен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект
 
Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че напрежение в отношенията ни с Русия няма, а връзките между двете страни са изключително делови.

Руската страна също има участие в проекта за газопровод "Балкански поток" - разширение от границата ни с Турция до тази със Сърбия, за който изпълнител е държавната компания на Саудитска Арабия.

"Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му това си е работа на саудитската страна.

"Както виждате, не си влошихме отношенията, защото няма за какво", каза още премиерът по темата за т.нар. "шпионски скандал" в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той е у нас за 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
 

"Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция", посочи Мантуров, който допълни, че името "Балкански поток" се харесва на страната му.

Премиерът каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни, и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

"Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа", изтъкна Борисов, цитиран от Dnes.bg.

По-рано той се срещна с Мантуров в Министерския съвет.

"Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа", е заявил премиерът на срещата. Той напомнил, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Премиерът изтъкнал, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", допълнил Бойко Борисов.
Няма коментари:

Публикуване на коментар