Зима

Зима
Пролет

18 септември 2019 г.

Допустимостта на съмнението в сянката на винкела

Остана ли някой, който още да не е убеден в професионалните и етични качества на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев?
 
Изглежда членовете на т.нар. правителство на съдебната власт от Висшия съдебен съвет имат някакви колебания. 

И по тази причина тази седмица комисии на ВСС ще обсъждат качествата на Гешев, ще мъдрят доклади, които ще се концентрират върху най-добрите страни на заместник-главния прокурор, за да защитят неговата уникалност. След това ще се гласува и тогава ще се определи допустимостта на предложената кандидатура, става ясно от плановете на прокурорската колегия на съдебния съвет.

Процедурата е перфектна и напълно прозрачна. С нея даваме позитивен знак на новосглобената Европейска комисия, въобще на ЕС и на целия свят. Вярно, че кандидатурата е една-единствена, но ще погазим всички ценности на демократичния свят, ако този процес протече без никаква информация и граждански контрол. При тоталитаризма такива неща бяха възможни, даже задължителни, защото комунистическата партия бе монолитна и в никакъв случай не можеше да допусне грешка, преценявайки качествата на другарите-ръководители. Но сега е друго и всички трудови колективи, браншови организации, профсъюзи, редови граждани и селяни трябва да видят и чуят пряко как т.нар. правителство на съдебната власт обсъжда кандидатурата на Иван Гешев. Демокрацията си е демокрация и няма нищо общо с онова мрачно тоталитарно време.

Ако станем пък свидетели на избор с пълно мнозинство и единодушие, грешката няма да е в сайта на ВСС, където процедурата ще се предава на живо. Просто предложената кандидатура на Иван Гешев е повече от допустима и е недопустимо да се съмняваме в професионалната преценка на ВСС и прокурорската колегия, която я издигна.

Какво ти съмнение. То е израз на декадентщина. И ще се сблъска челно със здравата като винкел любов на онези обикновени хорица от Пернишко. Които вече няколко дни поред зарязват блъскането във фитнеса, за да дойдат пред храма на Темида и да отдадат своята почит, признание и категорична подкрепа на единствения достоен кандидат за главен прокурор. 

Има ли някой, който още се съмнява?


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар