Зима

Зима
Пролет

3 септември 2019 г.

Бойко Борисов: В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген

"Възползвайки се от конкурентните предимства на страната ни, баварските компании могат да продължат да реализират успешни инвестиции."

"За германските инвеститори ще е добре България да влезе в чакалнята за еврозоната. Що се касае до Шенген - в момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген."

Това заяви премиерът Бойко Борисов в съвместна пресконференция с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз Александер Добриндт в пристигна в Берлин. Той ще бъде почетен гост и лектор на заседанието на Групата на ХСС в германския Бундестаг.

"Използваме цялата шенгенска система, имаме на 100% всички германски системи. С Турция споразумението ни не работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър каже "Вие сте в Шенген", те ще напънат и България. Имаме хубава поговорка: "Всяко зло за добро". Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген", каза Борисов.

Премиерът акцентира и върху икономическите отношения.

"Обсъдихме възможностите за насърчаване на интереса на баварски компании за нови инвестиции и разширяване на присъствието им в България, както и по-активното коопериране с български фирми. Възползвайки се от конкурентните предимства на страната ни, баварските компании могат да продължат да реализират успешни инвестиции в области като информационни технологии и телекомуникации, автомобилна промишленост, машиностроене, електроника, аутсорсинг, логистика", каза той.

По отношение на темата за Брекзит премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. „Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Брекзит, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни“, очерта ситуацията българският министър-председател, цитиран от Banker.bg.

Александер Добриндт благодари на премиера за визитата.

„Искам да изкажа задоволството си и радост, че мога да приветствам нашия добър приятел Бойко Борисов. За нас е чест, че министър-председателят е отделил от своето време, за да ни посети тук. Тази среща се провежда във важен исторически момент, 30 години след падането на стената. Това е особено символично за нас. Отбелязвайки тази годишнина, ние искаме да подчертаем, че възстановяването на Западна Европа зависеше от усилията на Източна Европа. Страните от Централна и Източна Европа са наши приятели и ние можем да разчитаме на тях. Бойко Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа, аз изпитвам огромен респект към това, което неговото правителство постигна през годините“, каза лидерът на ХСС.

„Нашите икономически отношения са изключително близки. В областта на автомобилите, например, имаме много заводи. Бихме били доволни, ако тази тенденция се засили. България регистрира едно много успешно развитие, особено ако се обърне внимание на финансовата област. Също така икономическият растеж също повлиява на стандарта. Търговският баланс става все по-впечатляващ. Аз установих, че Германия внася повече, отколкото изнася към България“, обясни Добринд.

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. 


„Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст“, уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар