Зима

Зима
Пролет

3 септември 2019 г.

La Tomatina - как се ражда боят с домати? (галерия)

Фестивалът е най-известният бой с храна в света

В Испания има специално място за хората, които обичат доматите. 


В този град, всяка година се провежда фестивал за тези от вас, които желаят да се потопят в огромно количество от зеленчуците, да се пързалят по улици, заляти с тях и най-важното и забавно - да участват в огромен бой с домати.

Събитието La Tomatina се организира всяка година в град Буньол. Той се намира на 39 км. от Валенсия и е предпочинаната туристическа дестинация. Причината - прекрасното му разположение и множеството забележителности. Най-интересното за посетителите обаче е фестивалът La Tomatina. Градът бързо се пълни с желаещи да участват в най-големия бой с домати, чието начало се слага с изстрел от оръдие.

La Tomatina започва през далечната 1940 година, когато се случва първият публичен бой с домати. Тогава, в Буньол се провежда парад, в който участват хора, облечени като великани с големи глави. Причина за боят се превръща една неуместна шега на младежи, които успели да съборят "главата" на един от участниците. Това накарало потърпевшия да започне да буйства и да руши околните сергии, които продавали домати.

Така се получил хаос, в който зрителите на парада започнали да взимат падналите домати и да се замерят с тях. На следващата година, група от жителите на града организирали бой с домати, носейки си "снаряди" от вкъщи. Все пак, същата година La Tomatina е забранен от местните власти. Според официалния сайт на фестивала, испанският диктатор Франсиско Франко спира боя с домати, защото няма никаква връзка с религията.

Това обаче не спряло желаещите и те започнали да организират протести срещу решението. Седем години след забраната, се състои една от най-големите прояви на гражданско неподчинение, в която хиляди души излизат по улиците. Някои от тях носят ковчег, в който е "погребан" огромен домат. Протестите се увенчават с успех и испанската управа решава да превърне фестивала в ежегодно събитие.

Оттогава насам, La Tomatina се организира всяка последна сряда от месец август. Денят не е случайно избран. Точно на последната сряда от месеца, се е състоял първият бой с домати през 1940 година. В наши дни, фестивалът е повече от събитие. То е празник както за града, така и за неговите посетители. Билетите се разпродават толкова бързо, че дори някои желаещи си ги закупуват за година напред.

Приготовленията включват камиони, които пристигат на централния площад в Буньол точно в 11 часа сутринта испанско време. Борбата започва, когато се чуе звук от оръдие и трае някъде около час. След приключването, веднага на улиците излизат почистващи машини, които пръскат вода и измиват остатъците от домати. Благодарение на високата киселинност в червените зеленчуци, след фестивала улиците в Буньол са изключително чисти. За да бъде запазено архитектурното наследство на града, всички сгради се опаковат с найлони.

До 2013 година всеки желаещ имаше възможност да участва във фестивала. Но поради големия интерес и с цел безопасността на участниците, през последните шест години, само тези, които са си поръчали билети имат право да се бият с домати. Само за 2018 година, "бойците" са били повече от 20 хил. Един билет струва близо 10 долара, а има и пакети, които предлагат превоз от градове като Мадрид и Барселона.

Освен боят с домати, La Tomatina предлага и много музика, танци, фойерверки и докосване до една истинска испанска фиеста.






Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар