Зима

Зима
Пролет

16 септември 2019 г.

Седмицата на главанаците

Шпионски скандали, измислени преврати и зловещо мълчащо национално радио, част от системата за национална сигурност на страната...

Поне в едно е прав шоуменът с мераци за политик Слави Трифонов, че няма такава държава.

Случилото се в БНР в края на миналата седмица съвсем не е толкова сложно за обяснение. През юни членовете на СЕМ, които в никакъв случай не са независими, макар че би трябвало, избраха удобен, посочен им от някого генерален директор на обществената медия. За да бъде избран, той очевидно е поемал някакви ангажименти към този, който го е посочил. И това лъсна с пълна сила след нескопосания опит да бъде свалена от ефир и да бъде отнет съдебният ресор на  радиожурналистката Силвия Великова. За целта новият генерален директор Светослав Костов използва като маша свой колега, също дългогодишен журналист от БНР, но без никакъв административен опит – Николай Кръстев.

И двамата – Костов и Кръстев, би трябвало много добре да знаят, че журналистите от националното радио имат солиден опит в отстояването на свободата на словото, независимостта на медията и собственото им достойнство. Та те се пребориха с посегателствата на Жан Виденов и Иван Костов, защо сегашното ръководство си е мислело, че всичко ще се размине мирно и тихо? Очевидно заглушаването на критичните гласове срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев е трябвало да бъде постигнато на всяка цена.

Както се видя обаче, страхът и паниката са лоши съветници. След като се постигна съвсем различен от очаквания ефект, за да се замаже получилия се гаф, шефовете на БНР сътвориха още по-голям – цели пет часа на 13 септември радиото зловещо мълча. Нещо, което не се е случвало в цялата му история, дори по време на бомбардировките през войната.

Генералният директор Костов се скри зад гърба на злополучния шеф за един ден Николай Кръстев, който единствен подаде оставка и опра пешкира за създалата се ситуация. И докато всички се питаха защо спря радиото, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка и я възложи точно на първопричината за последвалите гафове – Иван Гешев. Интересно защо цялата държавна машина е впрегната, за да стане точно той на всяка цена главен прокурор?

Вместо да поеме отговорността за предизвикания скандал, през цялото това време генералният директор на БНР Светослав Костов не само мълча, но и за втори път се скри зад чужд гръб - този път на директора на дирекция "Техника" Пламен Костов, който поискал внезапната профилактика заради незнайно какви проблеми. Очевидно държавният избраник няма нито характер, нито дупе, както се казва, за да ръководи обществената медия. Но заедно с него е редно да си отиде и целият Управителен съвет на БНР, в който няма нито един човек, който да разбира от радиожурналистика. И който роди безумната идея всеки репортер и водещ да има дубльор, за да се осигурял плурализъм. От една страна, макар и неофициално и сега има втори репортер във всеки ресор, тъй като журналистите излизат в отпуск, разболяват се...


От друга страна, БНР остана една от малкото медии у нас, в която наистина има обективност и плурализъм, и могат да се чуят различни мнения по всяка тема.

Не би било зле по стълбата надолу радиошефовете да бъдат придружени и от членовете на СЕМ. Там комай има само един журналист, останалите са твърде далече от медийната проблематика, включително и тази на електронните медии. Може би затова и избират слаби шефове и се поддават на влияния отвън. Това е изключително лесно, когато нищо не разбираш от работата, която са ти възложили да вършиш и знаеш, че си в този регулаторен орган само поради политически протекции.

Като капак на всичко и за да е комедията пълна, в разгара на скандала Управителният съвет изненадващо реши да увеличи заплатите на журналистите с 25% за сметка на капиталовите разходи за следващата година. Доказвайки, че членовете му са усвоили поне урока на премиера, че всеки скандал в тази държава се потушава с пари.

Всъщност миналата седмица като цяло беше седмицата на главанаците. Тя завърши с абсурдния скандал в БНР, а започна с меко казано странната шпионска афера. И каква е тази държава наистина, в която след сериозни прокурорски обвинения и изказвания, нарочен за шпионаж в полза на чужда държава е пуснат под гаранция и се разхожда из телевизионните студиа, където пропагандира своите идеи, т.е. на НПО-то, движение "Русофили"?

По средата – между шпионите и безпрецедентното спиране на програмата на БНР, пък се появи подготвян преврат от екскметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която е под домашен арест. "Разкритието" направи една криминално проявена фигура.

Идат избори, предстои избирането и на главен прокурор...

 Генералният директор на БНР Светослав Костов

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар