Зима

Зима
Пролет

14 септември 2019 г.

В съветската "страна на чудесата"

Някога тук бяха изложени достиженията на СССР. Днес паркът край Москва прилича на съветски Дисниленд: сърпове и чукове, житни класове...

"С този парк свързвам най-хубави спомени", казва с усмивка пенсионерката Лидия Гавриловна, като сочи към гигантското "Изложение за достиженията на народното стопанство" и си спомня: „По съветско време се разхождахме тук с приятели, радвахме се на разкошните павилиони, в които съветските републики представяха своите художествени занаяти и останалите си постижения“, казва тя. Днес Гавриловна е дошла сама. 


"Монументалните сгради са си същите като едно време, но хората са други. Положението не стана по-добро", казва тя с горчивина.

"Днес хората са ненаситни", казва Лидия Гавриловна

Нескончаемият поток от посетители, а и социологическите изследвания сочат, че много руснаци изпитват носталгия по Съветския съюз. Две трети от руснаците съжаляват, че Съветският съюз се е разпаднал. Това личи от изследване на независимия Център за проучване на общественото мнение „Левада“. Особено потискащо за анкетираните е и това, че съветската икономическа система се е сринала.

Лидия Гавриловна също изпитва носталгия по социалистическото минало, когато заедно с "другарите" в завода съчинявали и пеели песни. "Днес всичко е различно, казва тя. Отминаха времената, когато хората се радваха и на най-дребните неща в живота. Днес с нищо не можеш да ги задоволиш. Ламтят за все повече пари, искат да имат най-скъпите коли и най-помпозните къщи."

Съветската утопия

Всеки, който посети панаирния парк, вижда следите на една отминала утопия. Над огромната триумфална арка на входа се издигат позлатените статуи на работник и селянка, които държат в ръце сноп житни класове. Картините и мозайките по стените на много от 100-те павилиона показват типично съветски мотиви – сърп и чук, изображения на инженери, учени и колхозници. Днес, когато са отминали 80 години от откриването на парка, той се е превърнал в нещо като музей на СССР под открито небе.

 "В сравнение с миналото на СССР настоящето се струва на младите хора твърде безутешно."

Фактът, че толкова много руснаци съжаляват за края на Съветския съюз, очевидно е свързан с актуалното политическо развитие. Социоложката Карина Пипиа от Центъра „Левада“ дава пример с повишаването на пенсионната възраст, което мнозина руснаци възприемат като "атака срещу държавните социални облаги". Това ги кара да изпитват носталгия по съветската социална държава.

В парка идват не само хора, които са живели по съветско време. Посещават го и младежи, които са привлечени от безплатните концерти и фестивали край статуята на Ленин. 17-годишният Артьом, например, е от поколението „Путин“ - поколението на младите хора, които са отраснали през последните 20-те години - т.е. във времето, в което Путин неизменно беше на власт.

"Познавам Съветския съюз само от разказите на родителите ми“, казва Артьом. Според него, паркът е чист кич и "съвременна пропаганда в съветски одежди". Наесен младежът започва да следва медицина. Какво, според него, ще е бъдещето на Русия? "Не знам, положението ми се вижда безнадеждно“, отвръща той. Много от приятелите му искали да напуснат страната, той също мислел да се махне. Анкетите потвърждават, че над 40 на сто от младите руснаци биха предпочели да живеят в чужбина.

Социоложката Валерия Казамара изследва колективната памет за Съветския съюз. Повечето млади хора "знаят твърде малко за Съветския съюз", посочва тя. Нейните изследвания показват, че младите руснаци идеализират живота в СССР, но нямат никаква представа как да се решат съвременните предизвикателства пред Русия. "В сравнение с миналото на СССР настоящето се струва на младите хора твърде безутешно", казва тя.

Разкрасена история

В панаирния парк край Москва споменът за Съветска Русия междувременно е лъснат до блясък. Това не винаги е било така. След разпадането на Съветския съюз в началото на 1990-те години районът видимо запада. Паркът е приватизиран, крадци разграбват изложбените павилиони, появяват се битпазари, на които се търгува с контрабандни електронни уреди и изкуствени кожени палта.

През 2000-те години, вече под управлението на Путин, правителството решава да съживи съветското наследство. През 2013 година московската администрация откупува целия парк от частните инвеститори и го ремонтира и възстановява. Руският павилион например е превърнат в най-модерна гражданска служба, а в комплекса "Техноград" се предлагат курсове за работа с 3D принтери.

Днес паркът е олицетворение на порива за консервиране на миналото. На показ са изложени всевъзможни стари и нови постижения. В павилион Nr. 57 може да се види изложбата "Русия - моята история". Сталинисткият терор тук е показан като "необходимо зло". Както в някогашните съветски учебници по история, жестокостите на режима биват премълчавани, а постиженията - възвеличавани. В панаирния парк край Москва няма и помен от някакво критично осмисляне на СССР. Затова пък емблемите с чуковете и сърповете са прясно позлатени. Съвсем в духа на "бляскавото" минало.




Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар