Зима

Зима
Пролет

25 септември 2019 г.

Владимир Путин прие Николас Мадуро в израз на подкрепя за него

Путин обеща допълнителни доставки на медицински материали като част от оказваната хуманитарна помощ на Венецуела
 
Президентът на Русия Владимир Путин прие днес венецуелския си колега Николас Мадуро в израз на подкрепя за него и на фона на засилващия се натиск от САЩ върху латиноамериканската страна, предадоха Ройтерс и ДПА.

Путин потвърди, че подкрепя Мадуро като "законната власт" във Венецуела и отбеляза засилващото се двустранно военно сътрудничество. Той изтъкна също укрепващите икономически връзки и каза, че през последните месеци търговският обмен между Русия и Венецуела е нараснал с 10 на сто.

Путин обеща допълнителни доставки на медицински материали като част от оказваната хуманитарна помощ на Венецуела.

Президентът на Русия насърчи госта си да преговаря с венецуелската опозиция и му каза, че би било "ирационално" да не го прави. По думите на Путин всеки отказ от диалог ще бъде "ирационален и вреден за страната и заплаха за благосъстоянието на населението".

"Разбира се, ние подкрепяме диалога, който вие и вашето правителство водите с опозиционните сили", каза Путин на Мадуро.

Гостът отговори, че заедно с Русия Венецуела ще е в състояние "да преодолее всякакви трудности". Той посочи като пример настоящите преговори с Русия за хранителна и медицинска помощ.

Миналата седмица някои венецуелски опозиционни партии се съгласиха да започнат диалог с режима. Но по-голямата част от опозицията, оглавявана от Хуан Гуайдо, отказа да преговаря.

Според руската агенция Интерфакс, която цитира неназовани източници, във венецуелската столица Каракас е пристигнала група руски военни специалисти. Не е ясно колко на брой са руските пратеници, но според единия източник те ще работят по поддръжката и обслужването на доставената от Русия военна техника. В друго съобщение на Интерфакс се казва, че тази година Русия ще достави на Венецуела близо 600 хиляди тона зърно, над два пъти повече от доставените 254 хил. тона през 2018 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ТАСС посочва, че това е шестото посещение на Николас Мадуро в Русия от 2013 г., когато той стана президент на Венецуела след смъртта на Уго Чавес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар