Зима

Зима
Пролет

13 септември 2019 г.

Държавата на фейка съвсем изтрещя

А сме още на старта на предизборната кампания за местната власт...
 
Сюжетите, които срасналите се власти разиграха с дезинформационните си бухалки само в рамките на няколко дни, стреснаха дори и по-хладнокръвната публика, обръгнала на всякакъв вид политически скечове, предназначени за телевизиите. 

Като се започне от атаката срещу столичния кандидат-кмет на "Демократична България" с недостигана досега низост, мине се през шпионската пародия с акцията срещу "Русофили" и се стигне до двойната употреба на докарани с автобуси "батки" в изпадналата в истерия кампания за новия главен прокурор Иван Гешев, наред с излезлия от контрол сценарий с готвен от критиците му преврат срещу Борисов. А сме още на старта на предизборната кампания за местната власт.

Насложиха се наистина два големи залога - трън в петата на управляващите е и неясният изход от вота в София, и възможността президентът Радев да не подпише указа за Гешев, влязъл вече в ролята на главен прокурор по начин, който прави още по-проблемна процедурата с кандидатурата му. 


Форматите на кампанията за нейната подкрепа стават все по-уродливи и вече фашизоидни - във вторник, за когато беше обявен отдавна протестът срещу избора на новия главен прокурор, организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", част от докараните с автобуси направиха смехотворен контрапротест пред президентството, а друга част бяха командировани в истинския, за да бъдат "интервюирани" от "Канал 3" и две национални телевизии като негови "лица". Кое обществено мнение и с каква тежест целят тези усилия не е много ясно, но заедно със съшитата с бели конци "шпионска афера" биха могли да вдигнат още рейтинга на Румен Радев.

Изглежда, и резултатите от проучванията за София за вътрешна употреба вероятно са такива, че сянката от втория тур на президентските избори през 2017 г. е започнала да ги преследва, заедно със случилото се при подобни обстоятелства в Истанбул и дори в Путинова Москва, където силните кандидати на опозицията въобще не бяха допуснати до участие. Ясно е, че битката ще се води за гласовете на т.нар. градска десница, които на втория тур биха могли да наклонят везните. 


Но само пълно изтрещяване би довело някого до идеята, че тъкмо обругаваните като "соросоиди" и подиграваните като "умните и красивите" могат да бъдат агитирани с фейк от най-ниско качество, като изброените по-горе акции, в които властта си партнира със структури със специално предназначение, наричани все по-често нежурналистика и немедии.

Броенето на границите, които се преминават, и дъната, до които се стига, обаче също не върши работа. Защото още по-фейк е илюзията, че като минат изборите, ситуацията ще се "нормализира". Е, няма. 


Ситуацията от доста време е качествено различна и в нея понятия като приличие, достойнство, правила, права, включително и нормалност, нямат никаква стойност.
 Тези хора бяха "командировани" във вторник пред Съдебната палата, за да бъдат показвани по "Канал 3" и две национални телевизии като "лица" на протеста срещу избора на новия главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки"




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар