Лято

Лято

13 септември 2019 г.

Днес е петък 13-и...

Мнозина в този ден предпочитат да не предприемат важни стъпки

Фаталният петък 13-и всява страх в мнозина. 


Някои отказват на този ден да пътуват със самолет, други отлагат важна сделка. Има дори такива, които предпочитат да изкарат деня в леглото, за да не ги сполети беда. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа, пише „Дарик“.

За суеверните фаталната дата е истинско изпитание. Страхът от петък 13-и дори си има име и собствено научно название – параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на „нещастния“ петък 13-и. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията – Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, за когото се смята, че е предал Исус, е 13-ият апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ият ден от месеца съвпадне с петък.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар