Лято

Лято

6 септември 2019 г.

Румен Радев: Искаме ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение

"Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, с апатия, да отхвърлим нихилизма."

"Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята. С тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 г. Присъдата е ясна - препотвърждавана е с признателност."

Така започна речта си президентът Румен Радев по време на зарята-проверка по случай честването на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Пред паметника на площада в Пловдив, носещ името на Съединението, българският президент отбеляза, че "нашите предци продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички. В онзи миг, политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения".

"Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие", продължи Радев в своята реч по случай празника.

"Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, с апатия, да отхвърлим нихилизма. Да се знае, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни", призова президентът, цитиран от БНР.

В края на празничната си реч Румен Радев посочи: "Да помним, че най-важна е оценката на онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, просперираща и демократична България".Няма коментари:

Публикуване на коментар