Зима

Зима
Пролет

29 септември 2019 г.

Гретхен и динозаврите

Защо Гретхен обвинява хората? А не например военните корпорации и химическата индустрия?...
 
Тези дни ми писна от снимки и коментари на запеченото момиченце с плитка и пяна на уста. 

Щяла, пиклата, да спасява климата. Ето това са последиците, че не си седиш на трибуквието и не си учиш уроците.

Не знам колко от сегашните природозащитници са си учили съвестно уроците по биология. Имало е периоди в историята на земята, когато бозайниците все още не са съществували и когато въпреки всичко, са измирали по стотици видове растения и животни на ден. Признавам, че е ужасно, че изчезват тигрите, слоновете, пантерите... но на фона на милиардите видове, които са населявали планетата от съществуването й, това е просто животът. Видовете или се приспособяват, или изчезват. Тъжно, но факт. Защо например не изчезнат мухите и хлебарките, а? Въпреки че за изтребването им човечеството е положило усилия, способни сигурно и динозаврите да избият!

Та като казах динозаври. "Неуспешният" експеримент на природата. Само да напомня на тези като Гретхен, че те са просъществували шестдесет пъти по-дълго време от човечеството. 65 милиона години. И понеже са били повечето огромни, метанът, който са изпускали, сигурно е можел да затрие цяла тълпа Гретхени. Ама планетата си е оцеляла.

Земята е оцеляла след астероидите, след пожарите, наводненията, разцепването на континентите, изпускането на газове от динозаврите, ледниковите периоди. Факт. Сега замърсяваме много. Също факт. Но защо Гретхен обвинява хората? А не например военните корпорации и химическата индустрия? Аз не искам по двеста вида веро за миене. Ама го произвеждат. Нито искам всяка бисквитка да я опаковат в пластмаса за цяла щайга. Но никой не ме пита.

ЗАЩО ГРЕТХЕН НЕ ОТИДЕ ДА ПРОТЕСТИРА ПРЕД "МОНСАНТО"? ИЛИ ПРЕД ВОЕННИТЕ ЗАВОДИ? ИЛИ В САУДИТСКА АРАБИЯ ПРЕД ПЕТРОЛНИТЕ КЛАДЕНЦИ?

Горкото болно, заблудено, необразовано момиченце... след години може би ще осъзнае как същите тези промишлени мастодонти я използват. За да създадат вина на хората. И да им продават на три пъти по-скъпа цена "екологични" продукти.

Всъщност се сещам на годините на Гретхен как се борихме за климата. Два пъти в годината под строй да садим гори. Поне двадесет дървета съм посадила в живота си. А ти, Гретхен? Колко дървета си посадила? Знаеш ли, че те произвеждат кислорода? И че едно посадено дърво има по-голяма полза за човечеството, отколкото облекчаването ти в кофа на яхтата?

На твоята възраст всичко беше в стъклени бутилки и бира и кисело мляко се даваха само като върнеш амбалажа. Не че нямаше, но така се пестеше и от производството и от боклука. Елементарно е като идея. А в училище вместо да ни втълпяват глупости, ни караха да събираме кестени, липа, да почистваме улици, да правим съботници и да почистваме наоколо. Да не си хвърляме боклуците на улицата. Няма да повярваш, Гретхен, но имаше по-голяма полза от тръшканията ти по света.

Гретхен, динозаврите ще умрат въпреки теб. Защото това е еволюцията. Пригоденото се развива, негодното умира. Човекът също е животно, Гретхен. Но се учи от грешките си. Чрез опита. Ако си учиш уроците, ще разбереш, че такива като теб стават жертва на известността си и на тези, които печелят от твоята наивност. Защото никой не би те допуснал на това ниво, ако някъде нямаше някакви големи пари.
 

Така че - бегооооом на училище!


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар