Зима

Зима
Пролет

7 септември 2019 г.

Нане, Вуте и върховенството на закона в ЕС

Доживяхме: вместо да падне мониторинга върху България, ще се разшири обхвата на наблюдението за върховенството на закона за всички страни в ЕС!

Българският политически елит може да си отдъхне: който и да дойде на власт, вече няма да се ослушва като прасе в тръстика дали Брюксел няма да нададе вой за липсващото  върховенство  на закона у нас.

Това ще стане факт не защото сме изпълнили всички изисквания на Европейската комисия в тази насока. Не. Даже напротив - налице са основания (като предрешеният избор на нов главен прокурор да речем), които подлагат на силно съмнение смисъла на това върховенство и по-скоро очертават като напълно възможно върховенството на волята на едно или, както е прието у нас, на група лица.

Спокойствието им ще бъде гарантирано, защото едно е да си вечната черна овца - според представата на ЕС за върховенство на закона, а съвсем друго е да си в компанията на още неколцина заподозрени. В нашенската действителност това амбивалентно състояние много добре е описано от героя на Шоплука Нане: я не сакам на мене да ми е добре, а сакам и на Вуте да му е зле.

А заподозрени навярно ще се намерят, ако се реализира идеята на еврокомисията да се разшири обхватът на наблюдението за спазването на законността в общността, както днес се закани и зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс. Проверките ще обхващат доколко реално е  еднаквото прилагане на закона към всички,  съществуват  ли разнообразието в  медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, желанието и възможностите на властите да се борят с корупцията, уточни Тимерманс.

Изпълни ли се тази закана, идат златни времена за управляващите у нас. Време, в което като се сопне премиерът Бойко Борисов , че корупция съществува навсякъде по света, дори и в Брюксел, и защо тогава сме се вторачили в себе си - думите му ще звучат на място.

Нещо повече - когато дойде това време (дано да е по-скоро!), ще можем да споделим своя богат опит в борбата за спазване на законността и за противодействие на  корупцията. Защо например да не предложим на европарламента да имплементира нашенския антикорупционен закон?

Впрочем тогава се откриват нови хоризонти в борбата с това пошло явление в европейски, даже световен мащаб: да речем приемат нашия закон, а след това предлагаме на нашите европейски партньори да изкопират  и КПКОНПИ като модел на институция, способна да се бори с явлението. В която ще постъпват сигналите за корупция по върховете в съответните държави...

Да отидем и по-далеч - защо да не предложим на ЕК да изтегли бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев от консулския му пост във Валенсия и направо да го сложи начело на европейската антикорупционна комисия?! Човекът си има тапия, опит, знае езици, обръгнал е в борбата с корупцията в България, може да помогне...

А представете си  ако склоним нашите партньори от общността и начело на европейската прокуратура да изберем единствено достойния Иван Гешев, което би трябвало да ни покажат  писмата в негова подкрепа от стотици работническо-селски колективи, браншови низови организации, квартални събрания и прочие?!

Ако съдим от практиката в страната ни - И ще потекат едни доклади, една статистика на успешното противодействие на корупцията, едни отчети за справяне с престъпността и трайно установяване на върховенството на закона по света и у нас...

А дано!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар