Зима

Зима
Пролет

7 септември 2019 г.

Проверки, от които мирише

Каквито и ведомства обаче да се съберат, ако не искат да видят проблема - няма да го видят...
 
Обясненията на институциите, че не могат да установят откъде идват пушекът и миризмата, които през последните дни тровят Перник, отново доказват, че контролните функции на държавата работят избираемо.

Десетки снимки и видеа в интернет показват, че на площадките на ТЕЦ-а в града, който е собственост на Христо Ковачки, има струпани големи количества отпадъци, но проверяващите все не могат да ги видят. Тъкмо отидат на място и боклуците изчезват.

"В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – не открихме следи от горене на отпадъци", казва кметът на Перник Вяра Церовска. Тя все пак признава, че миризма наистина е имало, но не успели да открият нарушителя. До момента Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Перник пък дори не успяла да констатира проблем с качеството на въздуха в града. Според данните ѝ всичко било в допустимите норми, или казано иначе, въздухът бил чист, нищо че дори видимостта бе намалена.

На невярващите на ушите си перничани отиде да отговаря дори екоминистърът Нено Димов. "Проверките, които правим на територията на "Топлофикация – Перник", не констатират нарушение във връзка с твърденията, че там се горят вредни отпадъци и боклук. През последните 6 месеца са направени 16 проверки, но не е установено нерегламентирано горене на отпадъци", каза той и обеща нови проверки. Този път "уж" внезапни, а за по-голям ефект щяла да се търси помощ и от МВР, ДАНС, прокуратурата и регионалната здравна инспекция.

Каквито и ведомства обаче да се съберат, ако не искат да видят проблема - няма да го видят. Единственото, което се постига с въпросните прокламации за нови проверки, е, че Ковачки вече е предупреден в следващите седмици да не доставя боклуци в централата си. Когато инспекторите си тръгнат, всичко ще се продължи постарому. 


Също както се случва в другите проблемни централи на енергийния бос - "Брикел", "Бобов дол" и "Марица 3".

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар