Зима

Зима
Пролет

27 септември 2019 г.

Шест китайски поговорки за трудните моменти

В моменти на трудности всички се нуждаем от думи, които да ни върнат вярата.


Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме няколко китайски поговорки, които ще променят нагласата ви относно трудните моменти.

„Едно щастие разпръсква хиляди скърби.“

Колкото и да ни се иска, щастието не може да бъде вечно край нас. Случват ни се и неща, които ни натъжават. И все пак, щастието е по-силно от скръбта. Един момент на щастие може да ни накара да се справим по-лесно с тъгата.

„Не можеш да попречиш на птиците на тъгата да минат над главата ти, но можеш да им попречиш да свият гнездо в косата ти.“

Тъгата идва в живота ни неканена и тя винаги наранява. Но от нас зависи дали ще ѝ позволим да се задържи или ще се поучим от нея и ще продължим напред в живота.

„Невидимата нишка свързва онези, които са предназначени да се срещнат, независимо от времето, мястото или обстоятелствата. Нишката може да се разтегне или заплете, но никога няма да се счупи. Бъдете отворени за всяка нишка, която идва в живота ви, за златните и не толкова ценните – за да можете да ги вплетете в блестящ и красив живот.“

Не се срещаме случайно. След някои хора ни остават щастливи спомени, след други болка. И в двата случая не можем да предотвратим тези срещи, а само да се учим от тях, да използваме мъдростта, за да бъдем по-щастливи и да направим живота си по-смислен.

„Няма значение колко бавно се движиш, стига да не спираш.“

Когато се движите към целта си, не бързайте. Много по-добре е да отделяте време, за да обмисляте действията си. Движете се равномерно, дори и да се забавите, това не е проблем, стига да не се откажете.

„Човекът, който покорява планини, започва с премахването на малките камъни.“

Великите неща никога не се постигат наведнъж. Всичко голямо изисква много упоритост. Ако искате да постигнете мечтите си, трябва да продължавате да правите всеки ден малки стъпки. Постоянството ще ви помогне да премахвате малките камъни по пътя си.

„Силните ветрове са безсилни да навредят на водата в дълбокия кладенец.“


Ако дълбоко в себе си вярвате във възможностите си, бурите, които се опитват да ви разкъсат отвън, няма да повлияят на себеоценката ви.



Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар