Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2019 г.

Дания разреши изграждането на "Северен поток 2"

Датското разрешително беше последното необходимо за стартиране на проекта "Северен поток 2"
 
Дания даде разрешение за изграждане на газопровода "Северен поток 2" в териториалните води на страната югоизточно от остров Борнхолм, съобщи Датската агенция по енергетика (ДАЕ).

Датските власти избраха трасето на югоизточния път с дължина 147 километра, тъй като прецениха, че това е предпочитаният вариант след съображения свързани с опазване на околната среда и безопасността.

Преди днешното решение ДАЕ отхвърли на два пъти заявленията, подадени от компанията Nord Stream 2 AG през 2017 и 2018 година. Газопроводът в Балтийско море под юрисдикцията на Дания ще бъде част от 1230 километровия маршрут, свързващ Русия и Германия, преминавайки също така през Финландия и Швеция.

Датското разрешително беше последното необходимо за стартиране на проекта "Северен поток 2", въпреки че Съединените щати и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни изразиха загриженост, че проектът, ръководен от руската държавна компания "Газпром", ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, съобщава БНР.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта, че Германия прави "огромна грешка", тъй като може да зависи твърде много от енергията, доставена от Русия.

Според първоначалния си график "Северен поток 2" трябваше да заработи до края на тази година, когато изтича споразумение за транзита на руски газ през Украйна, който на този етап е основен маршрут за износ на газ за Европа.

ЕС призова Москва и Киев да постигнат ново споразумение преди 31-ви декември, но има редица пречки, включително политически спор между Украйна и Русия, проруска бунт в Източна Украйна и съдебни спорове между руския доставчик на газ "Газпром" и украинската компания "Нафтогаз".

Германия също посочи, че "Северен поток 2" ще бъде пуснат, само ако "Газпром" продължи да транзитира руски газ и през Украйна.

Говорител на консорциума "Северен поток 2", който включва DEA Uniper и Wintershall DEA, Shell, OMV и Engie, посочи пред Ройтерс, че ще се работи за завършване на проекта "в следващите месеци", но отказа да посочи точен краен срок.

Над 87% от "Северен поток 2" вече е изградено, но заявления за полагане на тръби под датски води са все още в процес на разглеждане от властите в Дания от април 2017 година насам.

"Северен поток 2" ще трябва да изчака още месец, преди полученото разрешение да може да бъде използвано, според датското законодателство, което дава възможност на страните да подават жалби до четири седмици след решението, посочи Датската енергийна агенция.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар