Пролет

Пролет

10 октомври 2019 г.

Ердоган заплаши да пусне милиони бежанци към Европа, ако ЕС критикува операцията на Турция в Сирия

Целта на новата операция на турските въоръжени сили е "унищожаване на терористичния коридор, както и постигане на мир и стабилност в региона"
 
Турция ще пусне милиони бежанци към Европа, ако ЕС критикува военната офанзива на Анкара в Сирия. 

Това предупреди държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Тhe Independent.
 

"ЕС, събудете се! Казвам го отново: ако се опитате да представите нашата операция в Сирия като нашествие, задачата ни ще е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", заяви Ердоган в реч пред парламента в Анкара. 

Вчера държавният глава на Турция обяви началото на нова, трета по ред операция на Анкара в Северна Сирия под името „Извор на мира". „Турските въоръжени сили, заедно със „Сирийската национална армия"(СНА), започнаха операция „Извор на мира" срещу „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК), „Отрядите за народна самоотбрана" (ОНС) и „Ислямска държава", обяви Ердоган. 

Съгласно думите му, целта на новата операция на турските въоръжени сили е "унищожаване на терористичния коридор, както и постигане на мир и стабилност в региона".
 

Европейският съюз призова Турция незабавно да преустанови действията си. Отвъд океана президентът на САЩ Доналд Тръмп определи операцията като "лоша идея", но заяви, че няма да подкрепя кюрдите, защото "те не помогнали на САЩ по време на Втората световна война". Държавният секретар Майк Помпео увери, че с решението си за изтегляне на американските войници Вашингтон не е дал "зелена светлина" за военна намеса на Турция. Иран и Саудитска Арабия също осъдиха операцията на Анкара.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар